Muinsuskaitse ja restaureerimise osakonna tudengid harjutavad vanas majas freskode tegemist.Foto: Heiko Kruusi
Eesti uudised
5. juuli 2018, 16:31

Kunstiakadeemia uue maja ehitus on lõpusirgel

Eesti kunstiakadeemia oma maja saamise pikk saaga lõpeb peagi. 27. augustil avatakse uus hoone Kalamaja piiril, Kotzebue ja Põhja puiestee nurgal.
Osades ruumides tegutsevad ehitajad, teistes juba sissekolijad. Foto: Heiko Kruusi
Osades ruumides tegutsevad ehitajad, teistes juba sissekolijad. Foto: Heiko Kruusi
Raamatukogu lahtipakkimine on veel pooleli. Foto: Heiko Kruusi

Praegu on ehitusel eriti kiired päevad: ehitaja peaks töödega lõpetama juba sel kuul, akadeemia rahvas aga kolib valmis saanud ruumidesse sisse. Kõikjal on sagimist, töö käib koridorides, saalides ja muudes suuremates-vähemates ruumides täie hooga. Esimesel korrusel, kus on veel palju tellinguid, pakitakse parasjagu lahti akadeemia teadusraamatukogu, arvutuid raamatukaste on kogu ümbrus täis. Muide, ainulaadne arhitektuuri, disaini ja kunstialane raamatukogu avatakse ka linnarahvale. Nagu ka samas A-tiivas olev kunstigalerii, auditooriumid ja söökla.

Kogu neljatiivalise kompleksi üldpindala on 12 380 ruutmeetrit, sellele alale mahub nii palju ruume, et akadeemia haldusjuht Kaido Kruusamets nende täpset arvu nimetada ei oskagi. Kiire ringkäik võtab ligi tund. Uus hoonestu saab koduks ligi 1200 tudengile ja avatud akadeemia õppurile.

Endisest liftišahtist on saanud valgusšaht, näitab Kaido Kruusamets. Foto: Heiko Kruusi
Tudengiesinduse tulevasest ruumist näeb kaugele. Foto: Heiko Kruusi
Osades ruumides tegutsevad ehitajad, teistes juba sissekolijad. Foto: Heiko Kruusi
Molbertid on maaliosakonnas juba kohal. Foto: Heiko Kruusi

Aastaid üüripinnal

Kunstiakadeemia oma maja saaga algas 2008. aastal, kui toimus arhitektuurivõistlus uue maja ehituseks kooli toonasesse asukohta Tartu mnt 1. Maja pidi valmima juba 2011. aastaks, vana hoone lammutati, uue ehitamisel aga kerkis mitmeid takistusi, plaanid jäid seisma. Nii on kunstiakadeemia 2010. aastast tegutsenudki üüripindadel.

2014. aastal korraldati uus arhitektuurivõistlus kunstiakadeemia uue kompleksi kavandamiseks praegusesse asukohta endises Suva sukavabriku kompleksis. Selle tuntuim hoone on arhitekt Eugen Habermanni kavandi järgi 1932. aastal valminud eripäraste kuusnurksete trepikojaakendega nurgamaja.

Uus ja vana

„Mulle meeldib. Minu arust on see maja väga huvitav ja väga äge,“ vastab haldusjuht Kruusamets küsimusele, kuidas pika ootuse järel valmiv maja tundub. „See oli väga keeruline objekt. Projekteerimise ajal polnud võimalik ennustada kõike, mis siin on leitud. Kindlasti on see olnud päris kena väljakutse,“ ütleb ta. Ta näitab meile vana maja nurgatrepi all olevat ruumi, mis avastati alles kuu aega tagasi.

Vanas trepikojas säilib selle esialgne ilme. Foto: Heiko Kruusi

Haldusjuht korraldab meile väga detailse ringkäigu neljatiivalise kompleksi kõigil korrustel. Käime ka sellistes paikades, kuhu enamik inimesi ei satu. Meie teele jäävad endisest varjendist ümber ehitatud arhiiviruumid vana maja keldrikorrusel, arvukad ventilatsiooniseadmete kambrid jm tehnoloogilised ruumid. Majal on ka mitu katuseterrassi, kust avaneb suurepärane vaade nii Toompeale kui ka Tallinna lahele.

Massiivne uks viib endisesse varjendisse. Foto: Heiko Kruusi
Kompleksis leidub ootamatuid nurgataguseid. Foto: Heiko Kruusi
Katuseterrassidelt avaneb vaade tornide linnale ja ka merele. Foto: Heiko Kruusi

Maja B-tiib on kõige huvitavam: seal hakkavad asuma akadeemia arvukad töökojad alates sepikojast esimesel korrusel ning lõpetades keraamika- ja klaasitöökodadega viiendal-kuuendal korrusel. Kõrval, C-tiivas on tudengite õpperuumid ja stuudiod. Ja siis on veel D-tiib, kus asub akadeemia administratsioon, aga ka osa õppe- ja tööruume. Muinsuskaitse all oleva maja hoolikalt renoveeritud ruumide siseseinad jäetakse sellisele kujule, nagu need aegade kestel on kujunenud: kus on krohvi, kus tellist, kus veel alles mõni värvilaik varasematest aegadest. Muinsuskaitse ja restaureerimise osakonna tudengid on saanud ka loa seal freskode tegemist harjutada.

Vanas majas säilitatakse seinte väljanägemine. Foto: Heiko Kruusi
Muinsuskaitse ja restaureerimise osakonna tudengid harjutavad vanas majas freskode tegemist. Foto: Heiko Kruusi

Maja Kotzebue-poolsesse külge on kavandatud väike puudega plats, kus on maja seinal 26 meetri pikkune väligalerii. Kogu hoone on ümbritsetud jalgrattahoidlatega, ikkagi Kalamaja.

Tööd on veel palju, aga maja avamise kuupäev on juba kindlalt paigas: esmaspäeval, 27. augustil. Kell 21 on EKA uues aulas ka piduliku päeva puhul avalik kontsert.

-----------------------------------------------------------

EKA uus hoone

Arhitektuurne lahendus: arhitektuuribüroo KUU Arhitektid (Koit Ojaliiv, Joel Kopli, Juhan Rohtla ja Eik Hermann)

Sisearhitektuurne lahendus: arhitektuuribüroo Pink (Tarmo Piirmets ja Raul Tiitus)

Ehitaja: Astlanda Ehitus