Eurovision 2018, Iisreali esindas Netta looga "Toy".Foto: Keit Paju
Üritused
5. juuli 2018, 10:54

IISRAELIL VESI AHJUS! Universal väidab, et Netta Eurovisioni võidulugu on plagiaat (43)

Iisraeli võit 2018. aasta Eurovisionil on ohus. USA üks suurimaid plaadifirmasid Universal Music ähvardab Netta võiduloo “Toy” autorid kohtusse kaevata, kuna laul olevat plagiaat.

Universal Music saatis “Toy” autoritele kirja, kus nad väidavad, et eurolaul on kopeeritud The White Stripesi 2003. aasta hitist “Seven Nation Army”. 

Kui see väide kohtus kinnitust saab, võib “Toy” Eurovisionilt disklahvi saada ning Iisrael kaotab õiguse oma võidule ning 2019. aasta Eurovisioni korraldamisele. Eurovisioni reeglites seisab, et kõik võistlevad laulud peavad olema originaalsed. 

Paljud on nentinud, et kahel laulul on tõepoolest sarnane bassiliin, mis juhtub ka paljude teiste laulude puhul, kuid Universali advokaadid väidavad, et sarnasused nii rütmis kui harmoonias rikuvad autoriõiguseid. 

Tegelikult kirjutas juba märtsis Iisraeli ajakirjanik Ben Shalev, et sarnasus kahe laulu vahel on ilmselge. “Loodame, et Jack White seda laulu enne võistlust ei kuule, ta võib selle kohtusse anda!” ütles ta toona. 

Üks “Toy” autoritest võtab asja aga rahulikult: ta sõitis USA-sse, et olukorda lahendada ning usub, et see leiab lahenduse lähinädalatel. 

Kuid Universali advokaadid on väga otsutuskindlad, seega isegi, kui plaadifirma ja euroloo autorid jõuavad kokkuleppele ja autoritasud jagatakse pooleks, siis EBU võib siiski kaaluda võistluselt loo eemaldamist, kuna tegu pole originaalauluga ning seega ei sobi see Eurovisionile võistlema, rääkimata selle võitmisest. 

KUULA JA OTSUSTA ISE: kas "Toy" on tõepoolest legendaarse rokihiti plagiaat?