Õllesummeri tordi valmistamineVideo: Stanislav Moškov
Inimesed
4. juuli 2018, 16:53

GALERII JA VIDEO | Vaata, kuidas valmib Õllesummeri hiigeltort! (1)

Pagaripoiste kondiitritel on käed-jalad tööd tegemist täis, kuna 4. juuli õhtuks ehk Õllesummeri avapäevaks peab valmis saama ja Tallinna lauluväljakule jõudma 25meetrine tort, mis on valmistatud festivali veerandsajandaks sünnipäevaks.

Õhtuleht sai tordi tegemisel käed külge lüüa, külastades Tallinnas Vana-Lõuna tänaval asuvat Pagaripoiste töökoda.

Õhus lendlevas värskes taignalõhnas tervitasid meid Pagaripoiste omanik Meelis Pärn.

Eelmise sajandi alguses arhitektide Herman Geselliuse, Armas Lindgreni ja Eliel Saarineni projekteeritud juugendstiilis hoones tegutseb 2000. aastast alates Eesti üks suurimaid pagari- ja kondiitrifirmasid Pagaripoisid. Pagaripoisid alustas oma tegevust aga juba aastal 1995. Ära ei saa unustada ka seda, et hoones on tegutsenud ka Õhtulehe nii-öelda eellane Sõnumileht.

Et pagarikoja ruumides üldse ringi liikuda, peavad olema täidetud hügieeninõuded: juuksed kaetud, ehted keha küljest eemaldatud. Hoonesse sisenemisel peab täitma registreerimisankeedi. Kohustuslik ankeet ära täidetud ja allkirjastatud, saab liikuda edasi tööruumidesse. Kuid enne veel, kui mind torditeo juurde usaldati, pidin käsi nii pesema kui desifitseerima.

Nii Meelis kui Tõnis toonitavad, et hügieeninõuete piinlikult täpne järgimine on selles äris hädavajalik. Iga kell võib uksele koputada veterinaar- ja toiduamet, kes armastab oma tööd teha piinliku täpsusega. 

Tordi ettevalmistamine algas päev varem. Et 25meetrine magusarõõm valmiks, on vaja ette valmistada 42 tordiplaati. Täidiseks on kirsimoos ja kohupiim – kõik kodumaine tooraine. Just need on Õllesummeri sünnipäevatordi põhikomponendid.

Piret, kes meid torditegemisel juhendas, on 20 aasta pikkuse töökogemusega kondiiter ning ta võtab igat ülesannet põneva väljakutsena. Seepärast ei valmistanud ka 25meetrine torditegu talle suurt peavalu. Seni on kõige pikem Pagaripoistes valminud tort olnud 15 meetrit pikk, mis läks samuti Õllesummerile 10 aastat tagasi.

Lisaks kaunistasime torti martsipanilillede, šokolaadipuru ning kuivkülmutatud lilleõitega, mille kilohind küündib 5500 euroni.