Foto: Viktor Burkivski
Inimesed
1. juuli 2018, 23:07

VIDEO JA GALERII | Balti triennaali avanäitusel kooris mees enda performance'i tarbeks paljaks! (37)

29. juunil kell 18 avati Tallinna kunstihoones Baltimaade selle aasta suurima rahvusvahelise kunstifestivali 13. Balti triennaali „Unusta tont“ teine peatükk, mis keerleb kuuluvuse ja identiteedi mõistete ümber. Näitus jääb avatuks 2. septembrini.

Avamisega kaasnes performance'i-programm reedel, 29. juunil ja laupäeval, 30. juunil. Kavas olid etteasted kunstnikelt Adam Christensenilt, Lina Lapelytėlt, Paul Mahekelt ning rühmitustelt Young Boy Dancing Group ja Young Girl Reading Group. 

13. Balti triennaali näitused otsivad vastuseid küsimusele: mida tähendab kuuluvus killustatud identiteetide ajastul? 13. Balti triennaal toob Tallinna, Vilniusse ja Riiga tunnustatud rahvusvahelisi ja kohalikke kunstnikke, kes mõtestavad kuuluvuse ja identiteedi mõisteid, lähtudes nii üksikisiku rollist 21. sajandil kui ka Balti riikide eripärasest asukohast Euroopa kaardil ja ajaloos. 

Näituse peakuraator on Vincent Honoré. Näitusel osalevad kunstnikud: Carlotta Bailly-Borg, Nina Beier, Hannah Black, Miriam Cahn, Adam Christensen, Jesse Darling, Michael Dean, Merike Estna, Daiga Grantiņa, Derek Jarman, Jamila Johnson-Small, Lina Lapelytė, Kris Lemsalu, Klara Lidén, Elīna Lutce, Paul Maheke, Pierre Molinier, Ieva Rojūtė, Ülo Sooster, Achraf Touloub, Ola Vasiljeva, Young Boy Dancing Group, Young Girl Reading Group (Dorota Gawęda ja Eglė Kulbokaitė).

Peakuraator Vincent Honoré sõnul on Tallinna näituse keskmes keha: „See tähendab liikuvat keha, killustatud keha, loomulikku keha, poliitilist keha ja ihaldavat keha. Sensuaalsus on näitusel mõõdiku rollis, millega kuuluvust arvestada.“ Identiteet pole Honoré jaoks niisiis ainult poliitiline või geograafiline, vaid ka isiklik, seksuaalne, kehaline. Näituse jaoks on paljud kunstnikud loonud uued teosed, lähtudes triennaali teemapüstitusest.