AMMUSED SEMUD: Peeter Volkonski ja Riho Sibul on sõbrad Propelleri aegadest.

Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
26. juuni 2023, 12:50

Tänavu 26. juunil oleks Riho Sibul saanud 65aastaseks. Õhtuleht taasavaldab loo, mis ilmus algselt 2018. aasta juulis, kui muusik oli just tähistanud 60. juubelit

ÕL ARHIIV | Sõber Volkonski Riho Sibulast: „Ta on nagu lühinägeliku silmad, mis vananedes paremaks lähevad.“ (6)

Kitarristi, laulja ja helilooja Riho Sibula 60. sünnipäeva tähistanud kontsert Kõpus kujunes legendide ühisjämmiks. „Teeme vastupidiselt tavalisele,“ muheleb Riho Sibul oma juubelikontserdi alustuseks. „Lustaka loo, mille muidu teeksime lõpetuseks, mängime kohe alguses ja siis hakkame kitarri saatel nukrutsema.“ Selle repliigiga võtab Sibul üsna täpselt kokku õhtu meeleolu. 

Reede õhtupoolik Hiiumaal, Kõpu tuletorni juures on külm. Tuul (20 meetrit sekundis) puhub rannamände veel rohkem kiiva.

Hoolimata kehvast ilmast ja asjaolust, et mis tahes mandri punktist Kõppu jõudmiseks kulub vähemasti kaks tundi, voorib Riho Sibula juubelikontserdile rahvast murdu. Suur osa neist on sünnipäevalapse sõbrad ja teekaaslased: Tõnis Mägi, Jaak Tuksam, Peeter Volkonski, Jaak Ahelik, Erkki-Sven Tüür, Jaanus Nõgisto, Jaak Johanson, Ain Agan, Jaan Sööt… Nimekiri tuleks väga-väga pikk.

Eesti keeles ei ole viisakat väljendit, tahaks öelda, et kõik vanad peerud (välja arvatud Ivo Linna) on kohal. Juubilari sõber Jaak Johanson hakkab „peerude“ väljendi peale naerma ja ütleb, et nii võib öelda küll. „Peerud löövad lõkendama…“ pöörab ta sõna tähendust, laenates rahvuseeposest sobiliku fraasi.

Edasi lugemiseks: