SÕBRALIK LEHVITUS: Kui mootorratturitele lehvitada, saab neilt tihti rõõmsameelse tervituse vastu. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
29. juuni 2018, 21:23

FOTOVAATLUS | Mootorrattasõit loob vabaduse ja õnnetunde (15)

Mootorrattaga sõitmine teeb mind õnnelikuks ja vabaks. Seetõttu jäädvustasin fotodele nii enda kui ka teiste mootorrattaretked. Olgu need siis kurva või õnneliku lõpuga. Üks asi on aga oluline – liiklusreegleid tuleb täita nii nelja- kui ka kaherattalistel ning üksteist tuleb liikluskeerises hoida.

Kas mäletad seda, kuidas esimest korda kaherattalisega jalad maast lahti said? Kas mäletad seda õnnetunnet? Igal kevadel, kui oma motika garaažist välja ajad ja sõitma lähed, tabab see sind jälle. Minu jaoks algas teekond kaherattaliste maailma siis, kui mu jalad ema jalgratta otsas kõõludes maha ulatusid. Olin siis 4–5aastane poisike. 

ESIMESED TIIRUD: Nii õppisin minagi pisikese poisiklutina ema naistekaga sõitma.  Foto: Aldo Luud

Esimese sõidu tegin oma venna mootorrattaga. Hiivasime selle garaažist ära, kuniks vend merel oli. Istusime kolmekesi sadulasse, kuid mootorrattas sõitis meie alt ära, sest me ei osanud parajalt gaasi anda. 

Keskkooli ajal sain mootorrattaload. Rumala peaga võtsin taas venna ülevaatuseta ja piduriteta mootorratta ja tahtsin sellega Paidesse põrutada. Koerus peeti mind aga kinni ja kästi pidurid ette näidata. Vajutasin pidureid, kuid mootorratas liiklus edasi. Nii kiiresti ma siis lubadest ilma jäingi, kuid õnneks mõistis seadusesilm, et on kevad, ja sain load hoiatuse saatel tagasi.

Kui sõjaväest tulin, ostsin endale Jawa. Peagi sain aga autojuhiload ja sõitsin mõnda aega neljarattalisega. Sellele järgnes Suzuki bike ning siis Yamaha chopper, millega olen hobikorras ringi vuranud viimased 15 aastat. Tänavust hooaega sai alustatud maikuus tiiruga Tartust Lahemaale ja sealt edasi Eesti suurimale saarele. 

Motikaga sõit on vahetu. Sa oled kõige selle keskel, kus sõidad: looduses, liikluses. Samas oled haavatav – sind ei varja miski, sinu ümber ei ole kaitsvat raudkasti. Seetõttu tuleb mootorrattaga ringi liikudes olla äärmiselt ettevaatlik. Sel aastal on mootorratturitega juhtunud liiklusõnnetustes viga saanud 43 inimest ja hukkunud kolm, õnnetustest 21 põhjustasid mootorratturid ise, ütleb politsei pressiesindaja Maria Gonjak.

MÄRKAD ALLES PEEGLIS: Kaunid vaated on ka tagasi vaadates kaunid. Foto: Aldo Luud

Motikaga sõitmine võiks olla rahulik kulgemine. Ärge kaotage endas seda väikest poissi, kes esimest korda kaherattalisel jalgadega hoogu andes tasakaalu saavutas ja sellest rõõmu tundis. 

Eestis oli 2017. aasta 31. detsembri seisuga arvel 28 033 mootorratast, sh endurod, külghaagisega mootorrattad, reisi- ja sportmootorrattad ning traikid. Mopeede ja motorollereid oli samal kuupäeval arvel 18 590.

VALLATUD KURVID: kevadine mootorratturite hooaja avasõit mai alguses Otepääl. Foto: Aldo Luud