Riigikogu istungFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
27. juuni 2018, 12:06

Omal soovil ametist lahkuvale riigikogu liikmele on ette nähtud kopsakas hüvitis (26)

Riigikogu liikmetele makstakse ka omal soovil ametist lahkudes hüvitist kolme kuu töötasu ulatuses. Kopsakas kompensatsioon on riigikogu liikmele ette nähtud üleminekuperioodi kindlustamiseks. Tavakodanikud sellisest privileegist unistada ei saa – omal soovil töölt lahkumise korral ei ole hüvitist ette nähtud ei riigi- ega erasektori töötajatele.

XIII riigikogu koosseisust on vabatahtlikult lahkunud Deniss Boroditš, Martin Repinski,  Eerik-Niiles Kros, Mihkel Raud, Martin Kukk, Juhan Parts, Ken-Marti Vaher, Jaak Aaviksoo, Andrei Novikov ja Remo Holsmer.

Teoreetiliselt võib riigikogu liige lahkuda ka vahetult enne valimisi, kasseerida sisse kolme kuu hüvitise ja siis valimisedu korral uue mandaadiga jätkata.

Riigikogu kantselei põhjendab riigikogu liikmete eelisõigust seadusandja tahtega. "Riigikogu liikmetele on volituste lõppemise ja erinevatel põhjustel riigikogust lahkumise korral ette nähtud hüvitiste maksmise kord, mis tuleneb riigikogu liikme staatuse seadusest," kirjutab riigikogu avalike suhete osakonna pressiesindaja vastuseks küsimusele, miks selline kord on tehtud ja kas see on õiglane. 

Mida arvad sellisest korraldusest sina? Kirjuta oma seisukoht kommentaaridesse!