Joogamäng aitab lapse fookusesse tuua, õpetab keskenduma ja ennast jälgima, maailma ja elu mõistma ning oma tunnetega kontaktis olema. Foto: Pexels.com
Mitmesugust
27. juuni 2018, 09:46

Laste jooga: mäng, mis õpetab keskendumist ja arendab enesekindlust

Laste jooga on viimastel aastatel jõudsalt populaarsust kogunud ning ka paljudesse lasteaedadesse jõudnud. Lasteaedade huviringina on tegemist mõjuka võimalusega, mis aitab arendada keskendumisvõimet, mis on sageli probleemiks lasterohketes rühmades. Sisuliselt on tegemist joogamänguga, mis on lõbus ning aktiivne, kuid hoolimata sellest hõlmab endas siiski tõsiseid õpetusi.

Mis on lastejooga, räägib Terri Prabhudeep Mang. Mitmendat aastat Joogafestivali lasteala programmi eest vastutav naine alustas oma isiklikku teed joogamaailma veidi üle 10 aasta tagasi.  2010 aastal osales ta Kundalini jooga esimese taseme õpetajate koolitusel ning kui tema kolmas laps oli vahetult enne eksameid sündinud, otsustas ta koos lapsega jätkata ema-beebi joogatundide juhendamisega.  2012 aastal korraldas ta Eestis esimese lastejooga kursuse Saksamaalt kutsutud õpetajatega. Tänaseks on ta tegevliige internina aka õpetajate koolitaja programmis (Aquarian Teachers Academy)  ning koolitab juba ise samm sammu haaval tuleviku joogaõpetajaid Hatu joogamõisas.

Mis on laste jooga eesmärk?

Ma nimetaksin seda pigem laste joogamänguks ning selle eesmärk on istutada laste sisse teadlikkuse seeme, et neil on suur roll oma elu loomisel ja teavad, milliseid tehnikaid rahunemiseks, keskendumiseks ning selguse leidmiseks kasutada. Tal on sõna otseses mõttes olemas tööriistakast, mida ta saab ka probleemide korral terve elu jooksul kasutada.

Laste jooga puhul on kesksel kohal lugude jutustamine, sest see paelub,  aitab hoida fookuses ning õpetab ise loovalt mõtlema. Ei ole niisama öeldud, et kui sa tahad, et laps areneks, siis jutusta talle lugu. Jooga loob ühtsust keha, meele ja hinge vahel ning laste joogat mängitakse samal põhimõttel- sa ei ole ainult keha, sa oled igavikuline hing. Kui ma lastele seda tunnis räägin, siis lastele see väga meeldib ja nad satuvad täielikku „wow“ seisundisse.

Kui vanalt võib laps joogamängu kogema tulla?

Tüdrukute puhul olen märganud, et juba 3 aastane suudab enam-vähem kõigega kaasa tulla, aga palju sõltub siiski ka konkreetsest lapsest endast. Kui on aga soov osaleda joogas alla 3 aastase lapsega või lihtsalt lapsega koos seda teha, siis on olemas ema-lapse jooga või perejooga tunnid. 3-4 aastaselt on igati sobilik juba alustada ning hästi soovitatav on jooga ka teismeeas noorukitele.

Kui palju on Eestis laste jooga õpetajaid ning milline inimene selleks sobib?

Esimestel õpetajate kursustel aastaid tagasi osales kokku 25 jooga õpetajat. Ka praegu toimub laste jooga koolitamine ühe toreda eesti õpetaja eestvedamisel. Laste jooga ei ole tegelikult eraldi jooga liik. See sisaldab tavalisi joogavõtteid ja seda saavad teha väga erinevate joogaliikide õpetajad. Õpetaja vajab kindlasti eelnevaid teadmisi joogast ning koolitusel saab ta juurde õppida, kuidas muuta jooga lastepäraseks kasutades selleks spetsiaaltegevusi. Tegelik jooga õpetajaks saamine ei toimu raamatute abil vaid läbi kogemuste ja pikaajaliste praktikate.  

Õpetaja isiksus on väga tähtis. Teatud persoonid lihtsalt meeldivad lastele- nad vaatavad talle otsa ja usaldavad teda. Ehk siis õpetajaks sobib inimene, kes on autentne ning endaga teinud piisavalt tööd ära tundes ja puhastades oma mineviku mustreid.

Mida jooga lastele täpsemalt annab?

Jooga saab nii mõndagi tervendada. Joogamäng aitab lapse fookusesse tuua, õpetab keskenduma ja ennast jälgima, maailma ja elu mõistma ning oma tunnetega kontaktis olema. 

Jooga arendab laste keskendumisvõimet. Selleks peab ka õpetajast kiirgama kohalolu ja rahumeelsust ning see toob endaga omakorda kaasa lapse enesekindluse.  Lasteaia suures seltskonnas on paratamatu, et laste isikupära ei pääse sageli esile. Sellepärast peabki olema enesekindel, et sellises müras tähelepanu puudumisega hakkama saada.

Laste joogamäng on lõbus aga taustal siiski tõsine asi. Õpetaja teab, mis mida arendab ning teeb kõiki harjutusi ja muid tegevusi teadlikult lapse arengu huvides.

Milline on tunni ülesehitus ning kas see on alati samasugune?

Tunnil on selge struktuur: sisse häälestumine, soojendamine, harjutuste tegemine, lõdvestus, meditatsioon ja väljahäälestumine.

Samas iga tund on hästi erinev, kõik sõltub õhkkonnast ja lastest. Paljud harjutused toimuvad mingi loo saatel. Lastega, kes on terve päev lasteaias olnud ja pole saanud joosta ega end välja elada, teen ma alati hästi füüsilised tunnid, et nad saaksid end läbi liikumise maandada. Üks võimsamaid tehnikaid, mida tunnis kasutatakse, on mantrate laulmine.

Püsivus on lasteaialastel kindlasti erinev, kui näiteks kodustel lastel ning jooga loob neile just sellise rahuliku ruumi. Laste meditatsioongi näiteks ei ole „omm“ istuvas asendis vaid liigutakse ja lauldakse mantraid. Isegi pisikestele väga meeldib. Üks meditatsioonidest näiteks näeb välja selline, et tuleb mõlemal käel samaaegselt pöial ühendada kordamööda teiste sõrmedega. See on korralik ajutöö ning vahel isegi 5 aastased pusivad korralikult, et hakkama saada.

Kas oma last joogatundi toovad vanemad on ka ise sellest huvitatud?

Vanemad, kes tahavad oma last joogatundi panna, tavaliselt tunnevad, et see võib olla ka neile endile vajalik. Infoajastu ja pidev aktiivne tegutsemine viib meid igapäevaselt keskmest välja. Me ei saa tihti enam aru, mida me vajame ja kas me üldse vajame.  Jooga toetub iseendale aja võtmise harjumusele ja see omakorda loob aluse iseenda armastamiseks. Laste jooga on ka sellepärast muutunud populaarsemaks, et nii mõnigi joogaõpetaja läheb kursustele paljuski selle eesmärgiga, et tervendada iseenda seesmist last.

Olen näinud kasvamist, kus ema õppis joogaõpetajaks, et aidata lapsel probleemidega paremini toime tulla. Ehk siis läbi enda tervendamise aitas ta ka last. Ema palve on üldse kõige võimsam palve. See palve ei tähenda seda, et me midagi küsime, vaid me tegutseme, olles selles palveseisundis. Iseennast tervendades ja tasakaalustades loome me samasuguse võimaluse ka lapsele. 

Juulis toimuval Joogafestivali laste alal on laste jooga kogu programmi selgroog- igal festivali päeval on 2-3 laste jooga tundi. Muud tegevused on lõbusad aga teatud mõttes ka meditatiivsed ja arendavad. Palju on tegemist kätega- näiteks rahvusmustriga paelte punumine suurematele lastele. Kavas on ka ülipopulaarsed näomaalingud.