Foto: facebook.com/loomakaitse
Eesti uudised
23. juuni 2018, 20:37

KURB VAATEPILT: Pühajärve jaanitule laagriplatsi kõrval lamanud metskitsetall heitis hinge (131)

Pühajärve jaanituleplatsil lebas ja kisendas metskitsetall, kelle elu ei õnnestunud kahjuks päästa.

Eesti Loomakaitse Liit sai 23. juunil kõne, et Pühajärve jaanitule laagriplatsi kõrval lamab pisike kitsetall, kes karjub kõrvulukustavalt ega võta jalgu alla.

„Oli selge, et ema selle tallekese juurde enam tulla ei julge, sest inimesed on vallutanud kõik ümbritsevad rajad,'' teatas ELL oma Facebooki lehel.

„Kristi sõitis kohe sinna ja oli näha, et olukord on hull. Kitseke pandi kiiresti autosse, kuid kahjuks ei jõudnud kaugemale kui Otepää apteek. Selle parklas tegi talleke viimase hingetõmbe. Kui pisike loomalaps on paar päeva ilma emata, vedelikupuuduses, näljas ja alajahtunud, saab ainult ime teda päästa. Sel korral seda ei juhtunud.“

Festivali külastaja Kadri kirjeldab palju emotsioone tekitanud Facebooki postutuse all, kuidas õnnetu loomake leiti.

"Mina ja minu kaaslane leidsime selle kitsetalle ja räägin, kuidas lugu tegelikult oli. Reede pärastlõunal jalutasin esimest korda sellest võsast mööda ja ei kuulnud midagi iseäralikku. Öösel kõndisin sealkandis teist korda ja panin tähele, et aeg-ajalt, ehk paar korda minutis, teeb keegi võsas "piip". See piiks ei olnud valjem samas võsas tegutsevatest lindudest, kuid kuna ma linnuhääli üldiselt tunnen, siis äratas tähelepanu, et selle piiksu omanikku ma ei oska tuvastada. Kõndisin edasi, kuna ei osanud kahtlustadagi, et see häälitsus ei kuulnud linnule," kirjeldas Kadri postituse kommentaariumis.

"Kolmandat korda sattusin sama võsa juurde laupäeva hommikul. Siis kuulsin äkitselt uuesti "piip" ja jäin uudistama, et ehk näen seda "lindu". Minu kaaslane oli julge ja ronis võssa vaatama. Suur oli meie üllatus, kui leidsime kitsetalle. Talleke muidugi hakkas seepeale kõvemini ja sagedamini karjuma. Selleks ajaks, kui Loomakaitse Liidu töötaja kohale jõudis, oli pilt muidugi selline, et kitse juurde rada oli sisse tallatud, ta hästi märgatav ja vaeseke hüüdis viimast jõudu kokku võttes. Ja võis tekkida mulje, et kaks päeva on niimoodi kitse karjumas vahitud ilma abistamata. Suur aitäh siiski Loomakaitse Liidule, kes nii kiiresti reageeris. Samas kohtasin mina ainult abivalmis noori peolisi, niipea kui olukord teatavaks sai," sõnas ta.

Pühajärve Jaanitule korraldaja Monster Music OÜ tegevjuht Tanel Sammu kinnitas, et nad kui oleks hädas loomalapsest teadnud, oleks nad teda kindlasti aidanud.

"Pühajärve Jaanitule festivalialal, telklas ja nendevahelisel teekonnal on ööpäevaringne järelevalve. Turvameestele ega ka teistele meeskonnaliikmetele ei laekunud nädalavahetuse jooksul ühtki viidet hädasolevale kitsetallele, et oleksime saanud silmapilgselt sellele reageerida," sõnas Sammu.

Sammu rõhutas, et Pühajärve on festivali korraldajale südamelähedane paik.

"Korraldajad teevad keskkonnaametiga juba 12 aastat igakülgset koostööd ning omalt poolt oleme piiranud igasuguse mootorliikluse järve ja telkla piirkonnas, lisaks ei müüda telklaalas alkoholi. Me kutsume kõiki üles andma korraldajatele või turvameeskonnale silmapilkselt taolistes olukordades märku, et saaksime sellistele olukordadele reageerida," ütles ta.