Vaieldamatult Eesti üks romantilisemaid jaanipidusid toimub Tartus Raadi mõisapargis. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
21. juuni 2018, 10:47

Jaanipidusid igale maitsele: kellele Metsatöll, kellele Lõõtspillipoisid

Kes jaaniajal maale sugulastele külla minna ei saa või ei viitsi, saab üsna suurepärase melu kätte ka Tallinnas, Tartus ja Pärnus või nende linnade lähedal. Linnaleht toob välja 11 võimalust veeta jaaniõhtu mõnusas peopaigas.

1. Ajahüpped vabaõhumuuseumis

Rocca al Mares asuvas Eesti vabaõhumuuseumis saab jaanilaupäeval kella 19–00 teha ajahüppeid Eesti rahvuse ja riigi kujunemise murdepunktidesse. Peo eest tuleb küll ka raha välja käia, kuid selle eest on ka esinejate rivi esinduslik: Ultima Thule, Seitsmes Meel, Jäääär, Kukerpillid, Suprjadki, Leigarid ja Pritsu Brass. Lau poes, Kuie koolis ning Sepa, Härjapea, Köstriaseme ja Sassi-Jaani talus tervitavad külastajaid aga perenaised, kes tutvustavad jaanipäeva kombestikku ja traditsioone.

2. Metsatöll Kalevi staadionil

Tallinna kesklinna jaanituli toimub traditsiooniliselt Kalevi staadionil ja on tasuta. Pidu algab laupäeval juba kell 18. Õhtu peaartistiks on nagu mitmel varasemal peol Metsatöll, kes kella 23–00.30 annab täispika kontserdi. Lisaks astuvad üles Boris Lehtlaan (kell 18.15), Liis Lemsalu (kell 19.15) ja Lyapis-98 (kell 21). Kell 22.30 algab tuleetendus ja kell 22.45 süüdatakse võidutule tõrvikust jaanituli. Mõistagi on mõeldud ka lastele: kohal on kostümeeritud mängujuhid ja näomaalijad ning saab hullata batuudil. Pidu kestab kella 1-ni öösel.

3. Romantika mõisapargis

Eesti Rahva Muuseumi jaanipidu algab jaanilaupäeval Raadi mõisapargis kell 17 ja korraldajad lubavad, et rahvakalendri kõige romantilisem püha tuleb eriline. Traditsiooniliselt on ERM-i jaanituli tasuta. Kell 20 alustab Raadi järve kaldal kontserdiga Torupilli Jussi Trio ja kell 21 saabub peoplatsile üliõpilasfestivali Gaudeamus tuli, millest süüdatakse ka Tartu linna jaanituli. Kell 21.30 algab tantsuõhtu, muusikat teevad ansamblid Lõõtspillipoisid, Heino Tartes ja Sõbrad ning Kiiora. Pidu kestab kella 1-ni öösel.

4. Jaanituli muuseumis

Päev enne jaanilaupäeva, reedel saab jaanimelu nautida Tartu lähedal Ülenurmel Eesti põllumajandusmuuseumis. Pidu kestab kella 18–1. Kella 19.10–20.30 annab kontserdi Marju Länik. Kella 19.30–21 saab osaleda sportlikes jõukatsumistes, näiteks õllekasti hoidmises, sangpommi heitmises, suusatamises ja köieveos. Jaanilõke süüdatakse kell 21 ja kell 21.30 asub tantsumuusikat mängima Nukker Kukeke. Kuigi peole pääsemise eest tuleb välja käia neli eurot, viivad Tartust peole ja tagasi tasuta bussid. Vanemuise alumisest parklast väljuvad bussid kell 17, 18 ja 19, tagasi viib buss Ülenurmelt kell 22, 23 ja 1.

5. Justament Luunjas

Tartu lähedal Luunjas algab jaanipidu jaanilaupäeval kell 19 ja lõpeb kell 2. Kella 21-st mängib tasuta peol tantsuks ansambel Justament. Luunja Maanaiste Selts korraldab samas tordioksjoni.

6. Jaanituli rannas

Ka Põhja-Tallinna jaanituli toimub päev enne n-ö õiget päeva. Reedel kella 18–22 toimub Stroomi rannas jaanipidu, mille peaesineja on Via Baltika. Bändi repertuaari kuulub nii eesti-, inglis- kui ka venekeelseid lugusid. Näiteks esitab bänd lugusid sellistelt artistidelt nagu Jaak Joala ja Radar, Ivo Linna ja Apelsin ning Tõnis Mägi ja Music Seif.

7. Jaanituli Paeväljal

Lasnamäe jaanituli algab jaanilaupäeval kell 20 traditsiooniliselt Paeväljal (Narva mnt 129b). Kell 22 süüdatakse jaanituli. Tasuta peol esinevad ansambel Zlatõje Gorõ koos orkestriga, tantsuselts Pääsuke, laulja Siiri Känd ja ansambel Tricky Jay. Pidu kestab umbes kella 1-ni öösel.

8. Matvere ja Taukar Viimsis

Viimsi vabaõhumuuseumis algab jaanilaupäeval jaanipidu kell 18 ja kestab südaööni. Jaanituli süüdatakse kell 20. Muusikat teevad Marko Matvere & VLÜ ning Karl-Erik Taukar Band. Lapsi lõbustab Pipi ja saab ka poniga sõita. Viimsi jaanipidu on tasuline.

9. Vanemõde Vanamõisas

Vanamõisa vabaõhukeskuses toimub jaanipidu reedel, pidu algab kell 18. Õhtu peaesinejateks on kell 22.30 lavale astuvad Vanemõde ja Jan Uuspõld. Lisaks saab kell 21.10 kuulata Liis Lemsalut. Lastele korraldatakse aga kell 18.10 Beyblade’i miniturniir. Jaanilõke süüdatakse kell 21. Vanamõisa jaanituli on tasuline.

10. Jaanituli Pärnus

Pärnu linna jaanituli algab jaanilaupäeval kell 18 Vallikäärus. Piletiga peol esinevad Patune Pool, Hellad Velled, Nancy ja Voldemar Kuslap. Õhtut juhivad Ahto Kalda ja Rait Haas. Pidu kestab varaste hommikutundideni. Päev varem, reedel kell 18 peetakse Pärnus jaaniõhtut aianduse ja mesinduse seltsi õuealal.

11. Möll Pühajärvel

Rajuma jaanikogemuse saamiseks tuleb sammud siiski Tallinnast ja Tartust kaugemale seada. Pühajärve jaanituli kestab lausa kaks päeva, nii reedel kui ka laupäeval. Peo peaesinejateks on eri-show’ga üles astuv Kerli Kõiv, Inglise bänd Example ning Tungevaag & Raaban Rootsist. Eesti bändidest esinevad Smilers, Terminaator, Karl-Erik Taukar, Shanon, Koit Toome, Traffic, Daniel Levi, Ott Lepland ja suve esimese esinemisega kodupubliku ees Joosep Järvesaare Lemon Fight. Rannaalal on lisaks laval 5 Miinust, Genka ja Paul Oja live-bändiga, Arop, Wateva ning Tigran & Naan.