Emajõe Suveteatri lavastus "Tsaar Saltaan"Foto: Danel Rinaldo
Inimesed
20. juuni 2018, 19:04

Emajõe Suveteatris esietendub humoorikas lavastus "Tsaar Saltaan"

Teraapilist huumorit, värvikaid karaktereid ja ootamatult pööraseid süžeekäike pakub 5. juulil esietenduv Emajõe Suveteatri 22. hooaja uuslavastus "Tsaar Saltaan. Üleküpsenud muinasjutt täiskasvanutele".

Tegemist on klassikatöötlusega, milles kõigile teada-tuntud Puškini imemuinasjutt kolme näitlejanna poolt ette kantakse. Idee autor ja lavastaja on 2018. aasta parima lavastaja auhinna nominent Kaili Viidas, kes on dramaturgiks kaasanud möödunud aasta näidendivõistluse võitja Ott Kiluski ja omanäolise teatrikunstniku Arthur Arula. Eelmisel aastal tõi see loominguline tandem Endlas publiku ette ülimenuka suvelavastuse „Säärane mulk ehk sada vakka tangusoola.”

Žanrimääratlus üleküpsenud muinasjutt tähendab lavastaja sõnul eluskaala sellist staadiumit, kus magusale mahlasusele on lisandunud vaevuhoomatav mõrkjas mekk, mis lisaks naudingule vallandab segadusseajava absurdihõngulise tunnete virr-varri. See on balansseerimine hea ja kurja vahel. Viidase tõlgendus saab alguse hetkest, mil tsaar Saltaan on surnud. Tsaaritar, kangur ja kokapiiga on aga elus, tõsi küll kohutavalt, lausa koostlagunemiseni vanad, kuid seletamatul kombel endiselt lummavad ja kaunid. Nüüd, peielauas, on neil võimalik üksteisele ausalt silma vaadata ja kaua hingeshoitu välja paisata.

Tsaari peied on pidu, millega saab läbi üks pikk ja kurnav muinasjutt.

Õhk saab olema paks emotsionaalselt purtsatavatest kannatustest ja hingematvalt magusast kõikehävitavast armastusest. Kirg seguneb väsimusega, baranka samovariga, armastus vihkamisega, Luik Gvidoniga, argine muinasjutulisega. Lavastuses kõlavad Puškini surematud värsid, põimudes koos muusikaliste vahepalade ja grotesksete intermeediumitega teatrielamuseks.

A.S. Puškini ainetel dramatiseerinud Ott Kilusk

Lavastaja: Kaili Viidas

Kunstnik: Arthur Arula

Muusikaline kujundaja: Ele Sonn

Liikumisjuht: Marika Aidla

Osades: Marika Barabanštšikova (Vanemuine), Karin Tammaru (Endla), Terje Pennie (Ugala), Ingrid Isotamm.

Muusikud: Priit Sonn, Tiit Veigel, Jüri Jõul, Rene-Hendrik Sirkas

Lisainfot lavastuse kohta leiad SIIT.