KARIKATUURID JA PROPAGANDA: Ajalooprofessor Eero Medijainen sai uue raamatu idee poliitilistest karikatuuridest.Foto: Aldo Luud
Raamat
20. juuni 2018, 18:03

Uus raamat muudab mustvalget pilti saksa okupatsioonist Eestis

GALERII | Tõsine teadus: Karikatuurid aitavad uurida propaganda ajalugu

Teaduslik käsitlus võib alguse saada pilapiltidest, tõestab Tartu ülikooli ajalooprofessor Eero Medijainen, kes sai oma vastilmunud raamatu algidee tuntud kunstnike Vello Agori ja Edmund Valtmani poliitilistest karikatuuridest.

„Lähtusin raamatut koostades hüpoteesist, et natslik ja lääneriikide propaganda oma põhiolemuselt ei erinenud,“ ütleb raamatu autor. „Balti riikide õiguslik ja riiklik staatus sõltus lääneliitlaste avaliku arvamuse muutmisest ja muutumisest.“

Kolmapäeval tutvustaski Medijainen Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudis raamatut „Raudse eesriide lõimed: propaganda, avalik arvamus ja Baltikum 1939–1944“, mis käsitleb sõjaaegset propagandat ja saksa okupatsiooni Eestis uudses ning senisest märksa laiemas võtmes.

Gori (Vello Agori) ja Valloti (hilisema Pulitzeri preemia laureaadi Edmund Valtmani) karikatuuride kõrge tase, joonistuste ilmumise sagedus ja autorite suurepärane informeeritus rahvusvahelistest suhetest muudab Medijaineni hinnangul tunduvalt senist mustvalget pilti Saksa okupatsioonist.

Raamat põhineb väärtuslikul arhiivimaterjalil ja erialakirjandusel, lisatud on lühiülevaade sellest, kuidas käis Balti riikidega sarnases õiguslikus olukorras olnud riikide käsi.