5MIINUSTFoto: Mart Vares
Inimesed
19. juuni 2018, 12:50

Roppude laulusõnade poolest tuntud 5MIINUST sai esinemiskutse, kuid lepingus oli klausel, et laval ei tohi ropendada (8)

Räpipunt 5MIINUST on tuntud oma laulusõnade poolest, mis on üsna ropud ja siivutud. See tõi meestele kaasa ka väikese sekelduse – nimelt kutsuti neid esinema Õllesummerile, kuid artistilepingus oli kirjas, et laval ei tohi ropendada.

Õllesummeri korraldusmeeskond paljastas Õhtulehele, et nad olid bändile saatnud artistilepingu. "Mõne aja pärast helistasid nad rõõmsalt tagasi ja ütlesid: "Kuule, sellele me küll ei saa alla kirjutada. Siin on ju sees, et laval ei tohi ropendada!"," meenutab Õllesummeri korraldusmeeskonna liige. "Tõepoolest, meil oli vanadest aegadest lepingusse selline punkt sisse jäänud. Loomulikult on elu edasi läinud ning tänane pop- ja rokkmuusika ei saakski olla tsensuuri all."

5MIINUST oli sel aastal üks esimesi kodumaiseid bände, keda Õllesummeri korraldajad oma laval näha tahtsid. "Nad on lõbusad, teevad kavaliteetset muusikat ja neis on peidus nii enese- kui ka ühiskonnakriitilisus. Uus ja äge Eesti muusika on meile väga oluline."

Räpipundi liige Estoni Kohver ütleb, et kui nad nägid lepingus punkti, et laval ei tohi ropendada, olid nad hämmingus. "Miks sel juhul üldse meid kutsuti? Võtnud Metsakutsu siis... See on sama hea, kui sa võtad Meisterjaani esinema, aga käsid parmupilli koju jätta. Või võtad Kadri Vooranna, aga ütled, et ära esinemise ajal neid imelikke nägusid tee. Jabur. Roppused on meie töövahend," sõnab Estoni Kohver.

Kas mehed kaalusid ka seda, et saaks ka esinemise ilma ropendamata tehtud "Ka kotkas saaks teoreetiliselt puuris elada," ütleb Estoni Kohver. Ropendamise klauslile vastasid mehed: "Unustage ära, me tuleme ropendama." Eston viskab nalja, et seepeale vastas Õllesummeri meeskond neile: "Unustage ära. Ei tule midagi siia ropendama."

Lõpplahendusena 5MIINUST ikka Õllesummeril ka esineb. "Me ropendame ikka, aga natuke vähem," sõnab Estoni Kohver.