Tomi RahulaFoto: Erlend Štaub
Üritused
19. juuni 2018, 08:40

„Eesti laulu“ uus peaprodutsent Tomi Rahula: kindlasti tuleb muudatusi, aga ainult positiivses võtmes (2)

"Kas just kõik pea peale pööratakse, eks seda näitab aeg, aga muudatusi on tulekul," rääkis muusik ja värskelt "Eesti laulu" peaprodutsendiks valitud Tomi Rahula saates "Terevisioon".

Pikaaegse muusikukarjääri kõrval on Tomi näinud Eurovisioni ja "Eesti laulu" arengut nii seest kui väljast. "Tegelikult kandideerisin sellepärast, et avanes võimalus ennast teostada. Arvan, et olen selleks valmis."

"Olen selle asja sees olnud 20 aastat, nii otseselt kui kaudselt, näinud seda arengut nii seest kui väljas. Mul on mõtteid, ideid, nägemus, kuidas seda asja paremaks teha," rääkis Tomi saates.

Tomi Rahula on 1998. aasta Eesti esindanud eurolaulu "Mere lapsed" autor, seda lugu esitas Koit Toome. 2004. aastal kirjutas Rahula Eurovisioni eelvooru laulu "Surrounded", mida esitas Slobodan River.

Värskem kokkupuude "Eesti lauluga" oli Tomil aastal 2017, kui ta kirjutas abikaasa Anni Rahulaga Ariadnele loo "Feel me now". "Ma arvan, et muusikaline suund peakski olema "Eesti laulul" just selline," lausub mees.

Kõige olulisemaks peab värske peaprodutsent seda, et see on eelkõige muusikavõistlus. "Kõige tähtsam on see, et poolfinaalidesse ja finaalidesse pääseks võimalikult head Eesti muusikat," lausub Rahula. "Ehk see tase ei tohiks muusikaliselt olla hästi kirev. Erinevus küll rikastab, aga oluline on kvaliteet, mitte kvantiteet." 

Tomi peab enda plussiks seda, et on tulnud klassikalise muusika keskkonnast ning samas töötanud aastakümneid levimuusikas. "Mul on need mõlemad pooled olemas. Saan aru, et maitseid on erinevaid, aga ma usun, et tean, mis on tänapäeva maailmas hea lugu."

Kuigi eurolavale valib loo lõpuks publik, peab hea eurolaul olema Rahula arvates eelkõige kaasahaarav. Klassikalises mõttes peab Tomi heaks laulu, mis on tehtud südamega. "Väga tihti on nii, et paljudel on head lood, aga teostus ja lõppviimistlus on poolik. Muusik ei ole suutnus seda viia tänapäeva." Just seda püüab värske peaprodutsent ennetada. "Et paljud laulukirjutajad saaksid tagasisidet enne, kui loo võistlustulle saadavad."

Kuigi "Eesti laulu" on ees ootamas muudatused, ei plaani Tomi neid kohe kõiki ellu viia. "Tegelikult on nii, et kontseptsioon, mõtete ja ideede nimekiri on päris pikk." Sügise alguses paneb Tomi koos oma tiimiga paika, millist elu hakkab "Eesti laul" elama. "Peame edasi minema samm-sammult, kõiki uuendusi ei saa kohe sisse viia. Kindlasti tuleb muudatusi, aga ainult positiivses võtmes," lausub Tomi.