MIKS TULEB TOIT TARTUSSE TELLIDA PEALINNAST? Presidendi kantselei selgitab, et reedel Tartusse saabuva seitsme presidendi toitlustamise ja võõrustamisega tegelevad Tartu ettevõtted, erandiks on pidulik õhtusöök.Foto: Marianne Loorents
Eesti uudised
21. juuni 2018, 23:17

KADRIORG VASTAB: kõike korraldavad Tartu firmad, erandiks on pidulik õhtusöök

TARTLANE NURISEB: rahvalik president võtab toidu kõrgetele külalistele Tallinnast kaasa (34)

„Kõik see, mis Tartus toimub, on suurepärane ja teeb Tartule igati au, kuid seoses presidentide vastuvõtuga on üks mõru pill, millest ei saa kuidagi mööda vaadata,“ kirjutas Õhtulehele üks Tartus toitlustus- ja majutusäriga tegelev inimene, kelle sõnul tuuakse Tartus seitsme riigi presidendile pakutav reedene pidulik õhtusöök kohale Tallinnast.

„Et meie president sõidab rongiga Narva või et ta magab erinevates hostelites, on see, millega püütakse luua riigijuhist kuvandit, kes on lihtne inimene nagu me kõik siin oleme,“ kirjutab anonüümseks jääda soovinud tartlane. „Kuid sellesama suurejoonelise presidentide vastuvõtu toitlustus tellitakse millegipärast Tallinnast!“ Ta lisab, et tema ettevõte ei üritanudki presidente toita ja ta ei virise isikliku solvumise pärast.

Presidendi kantselei aga kinnitab, et tartlased ja Tartu ettevõtte pakuvad kõrgetele külalistele süüa küll.

„Riigipäid ja neid saatvaid inimesi toitlustatakse Tartus päris mitmel korral ja mitu kohalikku Tartu toitlustusettevõtet saab külalistele ka häid kohalikke maitseid pakkuda,“ ütleb presidendi kantselei pressiesindaja Mailin Aasmäe ja lisab, et Tallinnast pärit toitlustajad on tegevad vaid õhtusel pidulikul õhtusöögil ja selle otsustas riigihange.

„Presidendi kantselei võttis kolm pakkumist ettevõtetelt, kellel on selliste ürituste toitlustamise kogemus,“ selgitab Aasmäe. „Soodsaima pakkumise tegi Carmen“.

Info, et toitlustus presidentidele tellitakse Tallinna firmalt Carmen, jõudis Tartu ettevõtjani samal alal töötavate inimeste kaudu. Seepärast tekkiski tal küsimus: „Kas tõesti pole Tartus või Lõuna-Eestis ühtegi sellise tasemega tegijat, et isegi selle peame pealinnast kaasa tooma!“

Tema sõnul annab riik sel moel kummalise signaali – riigiasutusi tuuakse pealinnast ära, räägitakse kohaliku ettevõtluse toetamisest, aga samas tuuakse Tallinnast isegi toit kaasa.

Rohkearvuliste presidentide külaskäik on Tartusse toonud rohkemgi kummastust, sest kõrgete külalistega põgusalt seotud Tartu linnavalitsuse ja Tartu ülikooli esindajad räägivad, et presidendi kantseleiga on suhtlemine hektiline ja mõneti veider. Nii ootab Tartu linn siiani infot selle kohta, kuidas külalised Tartu linnas liiguvad, et hoiatada linnaelanikke võimalikest muudatustest liikluses.

Sel reedel võõrustab Tartu kuue välisriigi presidenti, kes Kersti Kaljulaidi kutsel saabuvad üliõpilaste laulu- ja tantsupeo Gaudeamus avatseremooniale. 22. juunil tulevad Tartusse Läti, Leedu, Soome, Poola, Islandi ja Gruusia presidendid.