Foto: Kaader filmist
Film
18. juuni 2018, 15:30

ANDKEM HOOGU: plastiliinifilm kass Teofrastusest kogub toetusi helindamiseks (4)

Plastiliinitehnikas tehtud lühianimafilmi „Teofrastus“ seitse kuud kestnud võtted on edukalt selja taga, kuid ees seisab filmi järeltöötlus. Eelarve on aga nullis ja „Teofrastuse“ loojad on algatanud Hooandja kampaania, et kodu otsivast kassist jutustav animatsioon soiku ei jääks.

Filmi ülesvõtmine Nukufilmi stuudios on olnud mahukas ja keeruline töö. Režissöör-stsenarist Sergei Kibus ja kunstnik Pärtel Tall rääkisid Õhtulehele aprillis, et iga sekundi kohta on tarvis teha 24 pilti – veerandtunnise filmi peale kokku 21 600 fotot, mille klõpsamisel tuleb nukke ja dekoratsioone väikeste sammude haaval liigutada.

„Teofrastus“ põhineb Astrid Reinla samanimelisel raamatul, tegevus toimub 1980ndate Eestis. Kogu filmi maailm – Peedu rongijaam, ajastutruu rong, Mustamäe linnaosa ja nostalgiline maakodu – ning nukud on käsitsi plastiliinist valmistatud. Filmi dekoratsioonide ja nukkude loomiseks kulus kokku 80 kilo plastiliini.

Lühianimatsiooni on toetanud Eesti Kultuurikapital ja Eesti Filmi Instituut, aga nendest toetustest ei piisa filmi helindamiseks. Hooandjas saavad filmihuvilised „Teofrastusele“ õla alla panna, et film oleks võimalik välja tuua sel sügisel, nagu plaanitud.

Foto: Kaader filmist

Helindusega hakkab tegelema helirežissöör ja muusik Ekke Västrik. Mari Jürjens kirjutab Astrid Reinla luuletuse „Kasside mälestuseks“ sõnadele filmi tunnuslaulu.

„Eesti nukufilmid ja animatsioon on välismaal väga hinnatud,“ kinnitab Sergei Kibus, kelle sõnul oodatakse filmi juba rahvusvahelistele festivalidele. „See ongi kunst! Eesti aken välismaale.“

Kokku panustab „Teofrastuse“ sündi paarkümmend inimest. Operaator on Ragnar Neljandi ja peaanimaator Olga Stalev. 

Filmi valmimisega saab lähemalt tutvuda „Teofrastuse“ ametlikus Facebook’i blogis.

Foto: Kaader filmist