"Õhtusöök staariga"; Marje Hansar; peakokk Ragmar Haabma; Anu Saagim; Hotel HiltonVideo: Tiina Kõrtsini
Inimesed
25. juuni 2018, 13:42

Meeldib või mitte - Õllesummer Festival saab 25 aastaseks ja tuleb taas!

ÕHTUSÖÖK STAARIGA | Marje Hansar: Õllesummeri tümitamist on õnneks vähemaks jäänud (11)

Palusin seekord traditsioonilise hommikusöögi asemel hoopis õhtusöögile Eesti ühe pikaajalisema meelelahutus­ettevõtja Marje Hansari. 

Kas teadsite, et Marje on lõpetanud TPI, praeguse TTÜ keemiateaduskonna cum laude ja Õllesummerit on tegus naine korraldanud juba 25 aastat. Suurt õllepidu on viimastel aastatel külastanud kolme festivalipäeva jooksul ligikaudu 70–80 000 inimest. Teame sedagi, et festivali on ebaõiglaselt palju tümitatud. Marje kehitab selle peale vaid õlgu, öeldes et mida rohkem teda ja tema tegemisi kritiseeritakse, seda rohkem saab ta juurde indu, et vedurina kas või betoonseintest läbi minna. "Viimastel aastatel on seda tümitamist õnneks vähemaks jäänud," leiab ta siiski. "Me toome ju Tallinna lauluväljakule maailmakuulsaid artiste ja suudame samas piletihinna madalal hoida, mis on paljude külastajate jaoks väga oluline." 

Tõepoolest, alates 2008. aastast on Õllesummeri välisesinejate seas olnud BI-2, Franz Ferdinand, Zveri, Moby, Mumiy Troll, Kerli Kõiv, Calvin Harris, HIM, Scissor Sisters, MIKA, Manic Street Preachers, Alphaville, Pet Shop Boys, Gradusy, Bastille, Cardigans, Placebo jpt. Õllesummer on läbi aastate lavale toonud ka suurejoonelisi austusavalduskontserte eesti- ja välismaa muusikaikoonide loomingust. Menukaimad on olnud Killer Queen aastal 20111, "Raudmehe rännakud" – kummardus Gunnar Grapsi loomingule aastal 2009 ja Jaak Joala laulude suurkontsert aastal 2008. Iga-aastasel üritusel esineb sadakond muusikakollektiivi kümmekonnal laval. Korraldusmeeskond nimetab õllepidu "Skandinaavia suurimaks vabaõhufestivaliks". 

Eelkõige õllemessina alustanud pidu on püütud promoda tõepoolest ka kultuuriüritusena. "Õllesummer alustas õllemessina, kuid festival on tohutult edasi arenenud. Täna on tegemist muusikafestivaliga," räägib Hansar. "Minu arust on see Eestis suurim meelelahutussündmus aastas. Mina nimetaks küll Õllesummerit Eesti rahvusliku kultuuri suursündmuseks. Kahju, et meie ametkonnad suhtuvad erasektori meelelahutus- ja kultuurisündmustesse tõrjuvalt. Arusaamatu, et Õllesummeril on seni olnud keeruline olla võrdselt tunnustatud kultuurisündmuseks teiste Tallinna esindusürituste nagu Jazzkaare, PÖFF-i või Koolitantsu kõrval." Teravalt tõusis teema päevakorda 2007. aastal seoses riigikohtu lahendiga 26. septembrist 2007 kultuuriürituste käibemaksusoodustuse teemal.

Hansari firma Meediaekspress tegelebki kogu aasta Õllesummeri korraldamisega. “Muidugi ei käi Õllesummeri korraldamine aasta läbi, kuid esimesed koosolekud peetakse nii vahetult pärast festivali lõppu, kui ka kohe sügise hakul, kui hakatakse otsima juba sobivat välisartisti. Täistuuridel läheb meie tiimil tegutsemie lahti veebruaris."

Kuidas ikkagi on nii pikalt vastu peetud? Hingusele on läinud uhkemadki festivalid. Kas Hansaril juba villand pole saanud? "Midagi muud ma ilmselt teha ei oskakski," väidab Marje. "Õllesummeri korraldamine on ainuke asi, mida ma teha oskan, sest ma pole ju oma elu jooksul millegi muuga tegelenud. Ainus mis tegin, kui summerdamisega alustasin, läksin esimese asjana raamatupidamiskursustele, sest et peakorraldaja peab olema rahandusega väga sina peal."

Kahtlemata pole Õllesummeril laitmatu maine. Ettevõtmist on süüdistatud joomise propageerimises ja lauluväljaku pühaduse rüvetamises. Kes ei mäletaks Marje kurikuulsat nähvamist tantsupiduliste aadressil aastal 2011, kui need ei jõudnud end lauluväljakult piisavalt kiirelt ära koristada vahetult enne õllefestivali algust. Hansari sõnavõtt ETV saates "Peole" ajas nii mõnelgi eestimaalasel harja punaseks. Nimelt ütles emotsionaalne daam, et enne Õllesummerit lauluväljakul toimuv noorte laulu- ja tantsupidu segab Õllesummeri korraldamist: "Lapsed on meie elu õied, aga nad võiksid õitseda kuskil mujal kui lauluväljakul praegu."

Hansari esinemine pälvis ajakirjanduses loomulikult negatiivset vastukaja. Nii rõhutas laulupeo poistekoore juhatanud dirigent Lydia Rahula intervjuus Õhtulehele, et lauluväljak on rajatud laulupidudeks, mitte Õllesummeriks. Samuti esinesid lauljad laulupeol protestiplakatitega seal korraldatava õllepeo vastu.

"Selle intsidendi pärast on mul kohutavalt piinlik ja palun veelkord siiralt vabandust," ütleb Marje. "Selliseid asju ei tohiks mitte kunagi ühe korraldaja huulilt pudeneda." 

"Õhtusöök staariga"; Marje Hansar; peakokk Ragmar Haabma; Anu Saagim; Hotel Hilton Foto: Tiina Kõrtsini

"Kuid kõige jubedama ämbri terve Õllefestivali ajaloo jooksul korraldasid mulle siiski sina, Anu. Tegid Elu24s intervjuu Õllesummeri toonase promootori Reno Hekkonensiga, kes oli ilmselt festivali eelviimasel päeval pisut ületöötanud ja ütles otse kaamerasse: "Kui tahan siis võin ronida kas või laululava kaarele ja sealt kogu rahva peale kusta!" Seda, mis möll peale seda lahti läks ei unusta ma iial. Pole ime, et peale seda on minu abimeesteks Xanax ja mitu pakki suitsu päevas."

"Õhtusöök staariga"; Marje Hansar; peakokk Ragmar Haabma; Anu Saagim; Hotel Hilton Foto: Tiina Kõrtsini

Et Marje tuju pisutki tõsta, enne stressirohke Õllesummeri juubeli algust, palusin ta õhtusöögile Hotel Hilton õdusale terrassile, mis on suvel tegusa daami üks lemmikuimaid ajaveetmise kohti. Imeliste roogadega kostitas meid restorani peakokk Ragmar Haabma. Loomulikult ei puudunud hüva roa kõrvalt ka šampanja ja meeleolukas vestlus, mis kestis hiliste õhtutundideni.

The Abel Butcher peakokk Ragmar Haabma valmistas meile hõrgu carpaccio Eesti värskest veise sisefileest, mille maitsestas musa pipra, trüfliõli, ürdiõli, ruccola ja Andre Prima OLD parmesani tüüpi juustuga. Ragmari sõnul on just see roog HiltonThe Abel Butcher`i bravuurikamatest ja enim müüdud roogadest.      

Peale eelroa valmistamist suundusime Hiltoni terrassille, kus on hetkel Eesti kõige suurem peakoka muna - XXL Limited Edition Big Green Grill Egg. Peakokk valmistas selles meile suus sulava lambakarree ja hõrgu veisefilee, kõrvale võis supelnud krevetid, värske salat, soolakurk ja tomat ning valmis ta ongi! "Tallekarreele soovitan lisada trühvliõli ja krevettidele seesamiõli," õpetab peakokk. 

Vaata roogade valmimist täpsemalt videost! 

Pikemat intervjuud Marjega loe ja vaata juba selle nädala Õhtulehe veebist ja paberist!

"Õhtusöök staariga"; Marje Hansar; peakokk Ragmar Haabma; Anu Saagim; Hotel Hilton Foto: Tiina Kõrtsini

Meeldib sulle või mitte - Õllesummer Festival saab 25 aastaseks ja tuleb taas!

Veerandsaja aasta jooksul on Õllesummer Festivali lavadel esinenud pea kõik Eesti artistid. Täpselt 10 aastat tagasi toodi festivalile esimene välisesineja - Franz Ferdinand.  Lisaks on edukaid kontserte andnud näiteks Moby, Pet Shop Boys, The Prodigy, Hurts, Calvin Harris jpt. Loomulikult jätkab festival sama joont ning 25. sünnipäeva puhul lubab häid välisartiste ja kodumaiseid muusikuid. Kohal on Franz Ferdinand, Pet Shop Boy, Armin van Buuren, NÖEP, Tanel Padar, Smilers, 5MIINUST, Arop, Uudo Sepp, Koit Toome, Reket, Öed, Shanon, Reket, Regatt, Liis Lemsalu, Patune Pool, jpt.  

25. Õllesummer Festival toimub 4.-6. juulini Tallinna Lauluväljakul.