Grete Paia lõpetas ülikooliFoto: Alar Truu
Inimesed
18. juuni 2018, 14:48

FOTOD | Grete Paia lõpetas ülikooli: esimest korda saabub aeg, mil saan end lõpuks vaid muusikale pühendada (28)

“Väga hea tunne on. Ma olen seda nii kaua oodanud ning lõpuks on see tehtud!” õhkab lauljatar Grete Paia, kes sai täna Estonian Business Schoolis (EBS) näppu ärijuhtimise bakalaureusediplomi. “Esimest korda saabub aeg, mil ma saan end lõpuks vaid muusikale pühendada ja pole muid võrdväärse kaaluga asju, millega paralleelselt tegeleda. Päris äge tunne on.”

Grete õppis ülikoolis neli aastat, vahepeal käis üheks semestriks end täiendamas Itaalias Bocconi ülikoolis. “Tegelikult oleksin saanud ka talvel lõpetada, aga varasuvine aeg tundub minu jaoks traditsioonilisem,” sõnab ta.

Ülikooliaeg möödus Paia sõnul väga kiiresti. “Kreisi, kuidas need neli aastat lennanud on. Tohutult vinge aeg on olnud. Kogu EBSi seltskond on samuti ülitore. Ma olen iga päevaga aina rohkem mõistnud, kui õige otsuse tegin koolivaliku osas ja kui rahul sellega olen,” kiidab ta. “Hoolimata sellest, et olen muusikuna pidanud loengutest palju puuduma ja graafik on olnud väga muutlik, on koolipere olnud alati väga vastutulelik – olen töid teinud ette või järele ja igale probleemile on alati leitud lahendus,” ütleb ta. “EBS on väike ülikool ja seal ei ole tudeng lihtsalt number, nagu mõnes suures ülikoolis, vaid sind võetakse persoonina.”

Grete tunnistab, et cum laude peale ta välja ei läinud, ent lõplik hinne oli üle keskmise. “Otsustasin selle juba alguses ära, et ei sea endale sel korral kiitusega lõpetamist prioriteediks. Muidugi, kui ma oleksin selle omale eesmärgiks võtnud, oleksin ka ilmselt selle ära punnitanud. Ent kuna soovisin pisut rohkem rõhku pöörata muusikale, mitte end kooliga täiesti ribadeks tõmmata, vaid proovida leida mõnusat balanssi kahe põhitegevuse vahel, pühendasin end rohkem nendele ainetele, mis mind enim paelusid ja mulle reaalselt kasulikud olid. Mõne mitte nii meelepärase ainega võtsin rahulikumalt.”

Kõigis ainetes sihtis ta muidugi A-de ja B-de poole, kuid mõningaid koolipoisihindeid eksis samuti sinna sekka ära. “Aeg-ajalt on ju ikka teemasid, mis lihtsalt ei ole sinu, ning lisaks mängis mõningal määral rolli ka võõrkeeles õppimine – kogu minu õppetöö toimus inglise keeles.”

Üks kooliaja raskeim periood meenubki Gretele Milano ajast. “Mul oli finantsanalüüsi aine ja EBSis nõuti selle eest 4,5 ainepunkti. Bocconi on aga Euroopas väga tunnustatud äriülikool ja otsustasin suure hurraaga, et teen seal selle aine 11 punkti eest,” meenutab ta. “Et kui ma juba nii tugevasse kooli vahetusse sain, siis võtan sellest võimalusest maksimumi ja pole mõtet aega ega võimalust niisama raisata.”

2015. aasta jõulude ajal seisis tal finantsanalüüsi eksam ees. “See oli tõesti mahukas ja raske. Olin jõulude ajal kodus Kuressaares, pere läks sugulastele külla ja mina sõna otseses mõttes nutsin ja õppisin,” muigab ta. “Õnneks sain kõik kenasti tehtud. See oli ilmselt kõige raskem kogemus, aga seda väärt.”

Grete paljastab, et praegu on tal iga päev peas ka mõtted magistriõppesse edasi minekuks. “Olen sel teemal ka rektoriga vestlenud. Aga kui ma peaksin sügisel magistrantuuris jätkama, võtaksin ainult paar ainet. Olen praeguseks 16 aastat järjest õppinud ja sooviksin tegelikult jätkata, sest mulle tõesti meeldib õppida. Mulle on alati meeldinud end koolitada ja mõningates erilist huvi pakkuvates valdkondades täiendada. Aga eks paistab, natuke on veel aega seda otsust langetada.”