Kati MurutarFoto: Viktor Burkivski
Inimesed
17. juuni 2018, 10:31

VIDEO | Kati Murutar hämmingus: miks nii paljudel inimestel korraga on nii keerulised ajad? (41)

Leinapäeval, 14. juunil täitus Tallinna Vabaduse väljak tuhandete helesiniste õhupallidega, et meenutada küüditamisohvreid üle Eesti. 

Üle Vabaduse platsi, Harjumäe suunas, tõttas ka helesinises pluusis kirjanik ja Raplamaal talu pidav Kati Saara Vatmann-Murutar, kes oli hetkeks nõus peatuma ja paari sõnaga kommenteerima, mida tema arvab hetkel eestlaste olukorrast Maarjamaal - on inimesed õnnelikud või pigem tarivad murekoormat endi õlul ka 76 aastat peale kohutavat tragöödiat, kui eestimaalaste kodudest  hakati väevõimuga meie kaasmaalasi Siberisse küüditama.  

Kati, mida teed täna Tallinnas, sind pole ammu näha olnud?

Pean ikka Raplamaal talu ja vean teiselpool Raplat kultuuri- ja noortekeskust "Mina olen". Selleks et oma talu elatada ja oma stuudio õpetajatele palka maksta teen ma tööd ka kirjaniku ja ajakirjanikuna. Näiteks täna hommikul käisime abikaasaga tema poes "Tervist Aafrika", kus ta müüb Uganda talude puuvilju. Pidasime plaani, kuidas Telliskivi Loomelinnakus olevat poodi ümber ehitada, et oma klientidele paremad peremehed olla. 

Seejärel tegin intervjuu kreeklannast häälevõluriga ja tema kaasa Tom Valsbergiga. Külastasime koos ka Namaste elustiilipoodi ja vanalinna ökopoodi ja rääkisime Horre Salustega sellest, kui keerulises olukorras on praegu Eestis absoluutselt kõigi elualade esindajad. Ükskõik, kas see on tuuleenergeetik või õpetaja, arst või ökopoe pidaja või kultuurikeskuse pidaja nagu mina.

Me kõik räägime millegipärast ainult rahast. Jõudsime iga vestluspartneriga sellele otsusele, et Eesti on ülikiirel teel väga järsule muutusele. Ma ei ütle, et see on krahh, aga see peab olema väga järsk muutus. Ei saa olla juhus, et nii paljudel inimestel korraga on nii keerulised ajad.  

Ja kui ma lõpetasin oma intervjuud, siis kõndisin üle Harjumäe ja mind peatas üks venelannast arhitekt, kes küsis kas mul oleks anda talle paar eurot, kuna ta on just korterist välja tõstetud ja ei ole täna süüagi saanud. Ja ma ütlesin talle täiesti ausalt, et mul ei ole praegu anda kahte eurot. Aga mul saab olema ja kaks miljonit!

Kati Murutar Foto: Viktor Burkivski