"Isamaa pääsukesed"Foto: Draamateater
Teater
15. juuni 2018, 09:04

FOTOD | Eesti näitlejate tippkoosseis astub koos Keilas lavale Draamateatri etenduses „Isamaa pääsukesed“

Täna õhtul esietendub Draamateatri ja Nargenfestivali ühine suvelavastus „Isamaa pääsukesed“, mis toob lavale Eesti näitlejate tippkoosseisu. Rahvakirjanik Andrus Kivirähki uuele eestlasi ja Eestit portreteerivale näidendile leiti õige lava Keilas.

Keila kultuurikeskus valiti etenduse paigaks lavastaja Priit Pedajase sõnul just oma eheduse ja eheda ajastustiili poolest. “Käisime Harjumaal vaatamas mitmeid erinevaid rahvamajasid, kuid Keila kultuurikeskus tundus oma olemuselt kõige sobivam - Keila renoveeritud kultuurikeskus oma mõnusa stiili ja õhustikuga annab etendusele just selle eheduse,” sõnas Pedajas.

Keila kultuurikeskuse direktor Katrin Sassi märkis peale eilset kontrolletendust, et vaatemäng on lihtsalt suurepärane ja omaette märkimisväärne on asjaolu, et sellel etendusel on korraga laval 12-liikmeline tippnäitlejate koosseis. “Sellist Eesti näitlejate tippkoosseisu naljalt igal etendusel näha ei õnnestu. Meil on väga hea meel, et Draamateater ja Nargenfestival selle lavastuse jaoks just Keila välja valisid. Anname endast parima, et nii trupile kui ka külastajatele siinviibimine meeldiv oleks,” ütles Sassi.

Andrus Kivirähki näidend viib vaataja külakultuurimajja, kus näitering "Virmaline" otsustab Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks lavale tuua Vabadussõjale pühendatud muusikali "Isamaa pääsukesed". Paraku pole Eesti elu saja aasta jooksul kuigi palju muutunud: kui tollal ei viitsinud mehed sõtta minna, siis nüüd ei viitsita teha näitemängu. Mehed pagevad lavalt uste ja akende kaudu, seega peavad tublid naised kogu koorma endi õlule võtma ja ise juubeli tähistamisega toime tulema. Ja kui naised juba midagi ette võtavad, siis läheb asi lauluga.

Etendus on Draamateatri ja Nargenfestivali ühislavastus EV 100 teatrisarja „Sajandi lugu" raames. Näidendi autor on Andrus Kivirähk, lavastaja Priit Pedajas ja muusikajuht Tõnu Kaljuste. Muusikaseadete autor on Tõnis Kõrvits ning kunstnik Pille Jänes. Osades Ülle Kaljuste, Marta Laan, Viire Valdma, Maria Klenskaja, Ester Pajusoo, Teele Pärn, Tiit Sukk, Christopher Rajaveer, Tõnu Oja, Taavi Teplenkov, Tõnu Kark, Karmo Nigula.

Keilas mängitakse „Isamaa pääsukesi“ juunis ja augustis kokku 13 etendust, augustis kolib lavastus veel 6 etenduseks Naissaarele Omari küüni.