Märt Sults Foto: Heiko Kruusi
Eesti uudised
14. juuni 2018, 21:12

Märt Sults rõõmustab tehissaarte detailplaneerigu kehtestamise üle: ütleme niimoodi, et nüüd algab pulmaisa töö! (20)

Paljassaare tehissaarte idee peamine eestvedaja, riigikogu liige Märt Sults rõõmustab Tallinna volikogu otsuse üle võtta vastu tehissaarte rajamise detailplaneering. Töö hiigelprojekti kallal saab nüüd liikuda järgmisesse etappi.

Neljapäevasel Tallinna volikogu istungil hääletas detailplaneeringu kehtestamise poolt 43 inimest ja vastu vaid viis.

"Kümme aastat on tööd tehtud, üks etapp on läbi. Jah, ma olen küll rõõmus," tunnistas Sults Õhtulehele.

Sults selgitas, et kehtestatud detailplaneering tähendab seda, et nüüd saavad nad hakata pidama konkreetseid läbirääkimisi investoritega.

"Meil on põhimõtteliselt olemas juriidiline luba hakata investeerima Eestisse ja Tallinnasse. Nüüd läheb lihtsamalt öeldes lahti mänedžmenttöö. Ütleme niimoodi, et nüüd hakkab pihta pulmaisa töö," naeris Sults.

Pärast investoriga eelkokkuleppe sõlmimist algab arhitektuurne konkurss, mille järel tegeldakse paralleelselt ehitusjoonistega ja ehitusloa taotlemisega. Kui kõige paremini läheb, siis on aasta jooksul projekt valmis ja ehitusluba käes.

"Ma ei taha ära sõnada, aga keskeltläbi kolme aasta jooksul - kui kõik läheb hästi ja midagi ei juhtu ehk maakera ei hakka teistpidi käima -, siis on Eesti suurim välisinvesteering realiseeritud. See tähendab kuskil 300 miljonit eurot," ütles Sults.

Sults rõhutas, et investeering ei tule otse Venemaalt: "Otselepingud on Inglismaaga, läbirääkimised käivad Inglismaa investeerimispangaga."

Paljassaare kultuurilaiud Foto: Heiko Kruusi

Põhja-Tallinnas asuva 27,98 ha suuruse maa-ala kohta koostatud Paljassaare tehissaarte detailplaneering annab võimaluse rajada Paljassaare sadama akvatooriumi ja Tallinna lahe alale kolm omavahel ühendatud tehissaart, kuhu on kavandatud üks kuni 9-korruseline maa-aluse korrusega ärihoone, üks kuni 4-korruseline maa-aluse korrusega ärihoone ja üks 1-korruseline ärihoone. Lisaks on kavandatud ka jahisadam ning rannapark koos kõrghaljastuse ja rannaga ning linnusaar.