Stanislav Govoruhhin 2015. aastal Tallinnas. Foto: LAURA OKS
Film
14. juuni 2018, 12:40

Suri Vene režissöör Stanislav Govoruhhin (20)

Täna suri Moskva haiglas nimekas režissöör, stsenarist ja näitleja ning  Vene riigiduuma saadik Stanislav Govoruhhin (82).

1936. aastal Permi krais sündinud Govoruhhin lavastas üle 20 mängu- ja telefilmi. Tema loomingust on tuntud "Vertikaal" Vladimir Võssotskiga, seriaal "Kohtumispaika ei tohi muuta", "Kümme väikest neegrit", "Tom Sawyeri ja Huckleberry Finni seiklused" ja "Kapten Granti otsinguil" Lembit Ulfsakiga.

Ulfsak lõi kaasa ka osaliselt Tallinnas filmitud "Imelise ajastu lõpus" (2015), mis põhineb Sergei Dovlatovi biograafilisel jutustusel "Kompromiss". Linateoses, mis jäi Govoruhhini viimseks filmiks, mängisid ka Tõnu Kark, Kärt Tammjärv ja Elina Purde (toona Pähklimägi).

Eesti näitlejannadele jagus Govoruhhinil ohtralt kiidusõnu. "Elina Pähklimägi ja Kärt Tammjärv, kes mängivad minu filmis, on uskumatult toredad näitlejad: emotsionaalsed, energilised, andekad," ütles ta Õhtulehele. "Jutt aeglastest ja külmadest eestlastest ei vasta absoluutselt tõele. Selliseid vahvaid tüdrukuid nagu nemad – selliseid pole lihtsalt olemas!"

Näitlejana lõi Govoruhhin kaasa näiteks kultusfilmis "Assa" ja Afganistani sõja teemalises "9. roodus". Tema kirjutatud on paljude tema enda filmide, aga ka "XX sajandi piraatide" stsenaarium. Viimases mängis kandvas rollis Rein Aren.