Tallinn Art Week 2018Foto: Ivar Hütt
Inimesed
11. juuni 2018, 11:28

GALERII | Tallinn Art Week muutis Vabaduse väljaku ainulaadseks kunstisaaliks

Pühapäeva keskpäeval sai Vabaduse väljakul alguse järjekorras kolmas Tallinn Art Week, mille manifestiks terve nädala jooksul on “mängides Jumalat? Inimkonna tulevik…”, mis väljendab kaasaegse inimese vajadust kiiruse ja tarbimise järele ning suunab mõtisklema lähituleviku maailmakorralduse üle.

Vabaduse väljaku kunstipäev oli üks Eesti suurimaid avatud ekspositsioone, mis pakkus võimalust publikul sukelduda kunsti ja kultuuri ning ka ise loominguliselt kätt proovida. Kohal olid Eesti tippkunstnikud ja loojad, kunstiorganisatsioonid ning galeriid, kes tutvustasid oma tegemisi.

Tartu Kunstimaja väljapanek oli sel aastal üles ehitatud Kalli Kalde loodud graafilistele lehtedele, mis on inspireeritud EstCube’i eduloost. Teine osa koondus ümber Marge Nelki steampunkt-esteetikat järgiva kollaaži.

Eesti Maalikunstnike Liidu tänavuse väljapaneku teemaks oli “Portree”. Maalitehnikaid esitlesid erinevad kunstnikud, kes viisid seda läbi nii kohapeal maalides kui ka oma varemloodud töid eksponeerides. Kunstnikud maalisid nagu vanasti, kasutades kaasaskantavat molbertit.  

Eesti Akvarellistide Ühendusest võtsid Vabaduse väljaku kunstipäevast osa Kerstin Rei, Mall Paris, Eero Ijavoinen ja Tuuli Puhvel. Kunstnike huviorbiidis oli eelkõige inimene ja tema seosed ümbritsevaga.

Haus galerii eksponeeris Inglismaal resideeriva Eesti päritolu kunstniku Meriliis Rinne eksperimentaalseid paberskulptuure sarjast “Crashed”, mis on loodud eelmisel aastal Londonis toimunud Frieze Week’i jaoks. Tegu on “hävitatud, lõhutud ja piinatud” joonistustega, mis on inspireeritud Joseph Helleri romaanist “Catch-22” ja sealsest paradoksaalsest olukorrast, kus vastuolulise loogika abil õigustati ja varjati võimu kuritarvitamist.

Galerii Positiiv esitles Reet Sau väljapanekut “Olulised küsimused” / “Essential Questions”.

Avangard galerii esitles kunstnik Tarrvi Laamanni teost “Loovuse rütmid”/”Rhythm of Creativity”. Väljapaneku keskmes oli dialoog helivõnkumise ja kunstniku tõlgendatud kuvandite vahel.

Tallinna Õpetajate Maja galerii väljapanekul eksponeeriti Triinu Jürvese installatsiooni “Valikuvabadus” (2010).

Kunstikoolide õpilased koostöös õpetajatega lõid oma nägemuse tuleviku linnast. Valmis stencil-tehnikas pannoo, mida on võimalik esitleda erinevates paikades. Töötoa läbiviimist organiseeris Eesti Kunstikoolide Liit.  

Terje Ojaver tõi Vabaduse väljakule oma teose “Põgenevad kivid”, mis on poeetiline vihje ilmvõimatuna näivate nähtuste võimalikkusest. Liikuvad kivid on omalaadne force majeure tehnoloogia ja eksistentsi piiril. “Põgenevad kivid” on emotsionaalne metafoor apokalüptilises maailmas.

Vabaduse väljakul sai tutvuda ka kevadel toimunud konkursi Tulevikutäht 2018 parimate paladega. Lisaks tuli publikule oma parimaid palu eksponeerima ka Fahle galerii.

Päeva jooksul toimusid erinevad etteasted, lõbusad ja harivad töötoad ning meeleolukad kohtumised kunstnikega.