Luuletaja Viiu Härm näitab, milline nägi välja kunagisel Allemani ja nüüdsel Koidu tänaval asunud maja, milles sündis Marie Under.Foto: Tiina Kõrtsini
Galeriid
8. juuni 2018, 19:33

GALERII | Marie Underi sünnipaigas avati mälestuspink

Täna õhtul kell 18 avasid Underi ja Tuglase kirjanduskeskus ning Eesti kirjanike liit Tallinnas Koidu tänaval luuletaja Marie Underi mälestuspingi.

„Koidu tänaval asus Marie Underi sünnikodu, mis hoonena on nüüdseks aegade hämarusse vajunud. Pingiga tähistame koha, kus sündis üks Eesti armastatuim luuletaja,“ selgitab Eesti Teaduste Akadeemia alla kuuluva Underi ja Tuglase keskuse muuseumiosakonna juhataja Elle-Mari Talivee.

Under sündis 27. märtsil 1883 Tallinnas Allemani tänava puumajas, mis praegu kannaks aadressi Koidu 46. Tema kodumaja lammutati 1984. aastal, neli aastat pärast poetessi surma.

Luuletaja Viiu Härm jutustas pingi avamisel, et kui Stockholmis peeti luuletaja matuseid, oli hulk siinset kirjandusrahvast samal kellaajal Koidu tänava maja juures, kuhu asetati lilli ja küünlaid.

Kevadist lapsepõlve kodukanti on Under meenutanud luuletuses „Täna“, mis ilmus 1928. aastal kogumikus „Rõõm ühest ilusast päevast“.

Nimeline pink tähistab ka Marie Underi 135. sünniaastapäeva, mis oli märtsis. Pingi asupaika käisid 5. mail „Teeme ära!“ talgupäeval korrastamas vabatahtlikud.