Michel Sittowi näituse avamine Foto: Teet Malsroos
Galeriid
7. juuni 2018, 21:38

GALERII | Kumus avati Michel Sittowi esimene isikunäitus

Neljapäeval avati Kumu kunstimuuseumis Eestist pärit kuulsa renessansiajastu kunstniku Michel Sittowi esimene isikunäitus, mis toob kokku tema tööd maailma suurematest kunstimuuseumidest.
Michel Sittowi näituse avamine Foto: Teet Malsroos

Michel Sittowi (u 1469–1525) nimi võiks olla sama tuttav kui Jan van Eyck, Leonardo da Vinci või Rembrandt, sest teda võib julgelt seada nende suurte portretistide kõrvale. Sittow oli 15. ja 16. sajandi vahetusel Euroopa õukondade nõutumaid meistreid. Tema tehniliselt tipptasemel portreede ausus, inimlikkus ja peaaegu askeetlik lihtsus lummavad vaatajaid tänaseni. Sittowi tööd ei olnud avalikkusele mõeldud esindusteosed, vaid isiklikuks tarbeks loodud portreed ja pühapildid. Selleks et tema kunsti fenomeni mõista, on vaja neid väikseid peenmaalitehnikas teoseid võimalikult lähedalt vaadata.

Michel Sittowi näituse avamine Foto: Teet Malsroos

Sittowi isik oli kunstiajaloolastele pikka aega mõistatuseks. Õukonnadokumentides leiduvad infokillud salapärasest meistrist asusid üle Euroopa laiali, neis kasutati nimesid Michel Sittowist Melchior Alemanini. Maalitehniliselt esindab tema looming Madalmaade kooli, sest ta oli õppinud Brugges, tõenäoliselt oma aja kuulsa meistri Hans Memlingi juures.

Alles 1940. aastal Tallinna Linnaarhiivist avastatud dokumendid aitasid tuvastada Sittowi isiku ja sidusid ta Eestiga. Tänapäeval on teada, et Sittow sündis ja suri Tallinnas, aga töötas oma rahvusvahelise karjääri jooksul nii Hispaania, Madalmaade, Taani kui arvatavasti ka Inglismaa õukondades.
Eesti Kunstimuuseumi ja Washingtoni Rahvusgalerii ühisnäitus toob maalid, mis asuvad üle maailma laiali, esmakordselt ühele näitusele kokku. Esimene Michel Sittowi isikunäitus on sündmus nii Eesti kui kogu maailma kunstiloos.

Michel Sittowi näituse avamine Foto: Teet Malsroos

Michel Sittowi isikunäituse korraldamine oli Eesti Kunstimuuseumi ja mitmete rahvusvaheliste kunstiekspertide salajane unistus. Koostöös Washingtoni Rahvusgaleriiga ja Eesti Vabariigi sünnipäeva puhul sai see unistus ellu viidud. Näitust eksponeeriti 2018. aasta esimeses pooles Washingtoni Rahvusgaleriis ning nüüd saab seda näha Tallinnas Kumu kunstimuuseumis.

Näitus "Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades" on Kumu kunstimuuseumis avatud alates 8. juunist.

Loe kuraatori intervjuud  näituse valmimisest SIIT