SÕPRUS LÄBI: Trudeau (vasakul) ja Trump pilluvad telefoni teel teravusiFoto: AFP/Scanpix
Maailm
7. juuni 2018, 20:24

Trump Kanada peaministrilt: kas teie tüübid põletasid Valge Maja maha? (7)

President Trumpi kommentaar telefonikõnes Kanada peaministriga on ameeriklaste põhjanaabreid pahandanud. Trump arvas, või naljatles, et kanadalased põletasid 1814. aastal maha Valge Maja.

Kanada ja USA suhted, eriti majanduslikud suhted, ei ole hetkel parimas seisus. Trump kehtestas põhjanaabrite (ning ka Mehhiko ja Euroopa Liidu) terasele ja alumiiniumile imporditariifid. Kanada peaminister Justin Trudeau teatas seepeale, et Kanada vastab samaga ning väänab omakorda mõnedele USA toodetele tariifid.

Vähe sellest, pahane Trump süüdistas Twitteris Kanadat USA piimafarmerite ebaõiglases kohtlemises ning nõudis veel, et hoopis Kanada peaks oma kaubanduspiiranguid lõdvendama ja USAle oma turgu avama.

Seega pole imekspandav, et tariifideteemaline telefonikõne kahe mehe vahel ilmselt kõige sõbralikumas toonis aset ei leidnud. Sellest annab tunnistust ka president Trumpi küsimus: „Kas teie tüübid mitte Valget Maja maha ei põletanud?“ See olevat tulnud pärast seda, kui Trudeau nõudis seletust sellele, kuidas USA saab tariife kui rahvusliku julgeoleku küsimust reklaamida.

Ajaloohuvilised olid kärmed viitama, et 1814. aasta Washingtoni põletamise korraldasid britid, mitte kanadalased. Rangelt võttes polnud tol ajal mingeid „kanadalasi“ olemaski, Kanada kui riik loodi alles 1867. aastal. Ühendriikide Teise Iseseisvussõja raames, mida ameeriklased sageli 1812. Aasta Sõjaks kutsuvad (ehkki sõda vältas aastail 1812-1814) vallutasid briti väed 1814. aasta 24. augustil pealinna Washingtoni. Et hävitada ameeriklastele sümboolse tähtsusega hooned, panid briti sõdurid tule otsa nii Kapitooliumile kui Valgele Majale.

Võimalik, et Trump viskas lihtsalt nalja ning teab tegelikult, et Valge Maja (tollal nimeks Presidendipalee ehk Presidential Mansion) süütasid inglased. Igal juhul oli tegemist ninanipsuga Kanada peaministrile, kes nimetas mõtet sellest, et Kanada võiks kuidagi USA julgeolekut ohustada, täiesti ajuvabaks.

Kusjuures, brittide Washingtoni vallutus kestis vaid pisut üle ööpäeva: ööl vastu 25. augustit tabas Washingtoni piirkonda tugev orkaan. Ehkki tormimäsus hukkus ka palju ameeriklasi, oli orkaan briti vägedele laastav, hävitades Potomaci jõele ankrusse jäetud laevad. Tänu tormi vihmahoogudele ei suutnud tuli ka ameeriklaste valitsushooneid täielikult hävitada.