Kultuuripäevade üks korraldajaid Laura Šmideberga Meistrite hoovis, kus pühapäeval toimuvad Läti kultuuripeo „Tutvu oma naabriga!“ teise päeva üritused. Foto: HEIKO KRUUSI
Eesti uudised
7. juuni 2018, 15:14

Lätlased näitavad, kuidas paganlikku jaanipäeva pidada

Sel nädalavahetusel tutvustatakse Tallinnas Läti kultuuripäevadel „Tutvu oma naabriga!“ nii vanemat kui ka uuemat rahvaloomingut.

Meie naaber ja saatusekaaslane Läti vabariik tähistab tänavu samamoodi 100. aastapäeva. Selle puhul toimuvad laupäeval ja pühapäeval Tallinnas Läti kultuuripäevad. Nüüd, juunis peetakse kultuuripäevi hoolimata sellest, et Läti riigi sünni päev on 18. novembril. Juuni on nimelt hea aeg õppida, kuidas tähistada rahvakultuuri aspektist lätlaste aasta kõige suuremat püha ehk jaanipäeva, märgib Laura Šmideberga, kes on üks kultuuripäevade korraldajatest ning MTÜ Läti Rahvuskultuuri Selts Eestis juhatuse esimees. Ühtlasi on ta klaasikunstnik, kel müügipaik ja töötuba vanalinnas Meistrite õues. Sealsamas toimub pühapäeval ka kultuuripeo teine päev. Esimese päeva üritused toimuvad laupäeval ajaloomuuseumi Maarjamäe lossi õuel.

Kultuuripäevade üks korraldajaid Laura Šmideberga Meistrite hoovis, kus pühapäeval toimuvad Läti kultuuripeo „Tutvu oma naabriga!“ teise päeva üritused. Foto: HEIKO KRUUSI

Šmideberga elab Eestis 11. aastat. „Kui ma tulin Eestisse elama, tundsin jaanipäeva tähistamisest väga puudust, kuna eestlased peavad jaanipäeva rohkem nagu barbeque-pidu. Ma olen samas küll kindel, et Eestis on ka neid, kes tunnevad siinseid vanu jaanipäevakombeid ja peavad neist kinni. Aga paljude eestlaste jaoks on need traditsioonid siiski kõrvale jäänud,“ märgib ta.

Läti jaanipidu

Laura Šmideberga räägib, et nad hakkasid siinsete lätlaste jaoks jaanipäeva eelpidusid, kus õppida vanu jaanikombeid, pidama juba kaheksa aastat tagasi. „Alguses korraldasime neid oma läti seltskonna jaoks ja siis juba kutsusime ka oma eesti sõpru. Neile see väga meeldis ja nii hakkasime asja suuremalt ette võtma. Kaks aastat tagasi tegime Tallinnas vabaõhumuuseumis Sepa talus esimese suurema läti jaanipäeva eelpeo. Väga tore üritus tuli.“ Ta lisab, et siis otsustatigi Läti juubeliaasta puhuks asi tänavu veel suuremalt ja laiemalt ette võtta.

„Meie, Eesti lätlased, püüame jagada oma traditsioone ja loodame, et meil õnnestub eestlasi virgutada äratama ellu oma traditsioone, et jaanipäeva õigesti pidada,“ ütleb Šmideberga. Ta räägib, et Lätis on jaanipäeva traditsioonilisel viisil tähistamise laiemalt kombeks saanud viimase 15 aasta jooksul. Nimelt siis algatas päevaleht Diena koos folklooritegelastega terve jaanipäeva tähistamise programmi, sellesse oli kaasatud ka ansambli Brainstorm Eestiski tuntud laulja Renārs Kaupers, tänu kellele võtsid paljud inimesed ideest tuld.

Lätis hakatakse jaanipäevaks valmistuma juba kuu varem. Asutakse meelde tuletama jaanilaule, õpitakse, kuidas punuda pärgi, korjata õigeid taimi, teha setu sõira sarnast jaanijuustu. Muide Lätis on üles kirjutatud 1115 jaanilaulude meloodiat, igale neist on tehtud mitu tekstivarianti, selgitab Šmideberga. „Mida teha jaanipäeval ja jaaniööl – selleks on meil terve programm. Eesmärk on päike ilusti ära saata, siis terve öö tegutseda ning hommikul jälle päikest tervitada,“ jutustab ta. „Jaanipäev on paganarahva jaoks väga tähtis asi,“ lisab ta naerdes.

Kultuuripäevadel on võimalik sellest rituaalide kogumist osa saada. „Teeme ka tuld, aga väga ettevaatlikult,“ ütleb ta. Esinevad Eesti lätlaste folkloorirühm Reevele ja Läti meesrühm Vilkači (tõlkes ’libahundid’), kes on arhailise moega programmi ette kandnud ka varem, neid on sellega ka Lätti esinema kutsutud. Šmideberga on uhke, et kultuuripäevi külastab Läti kultuuriminister Dace Melbārde, see näitab, kui oluliseks peab Läti neid Eesti lätlaste oma jõududega korraldatud kultuuripäevi.

Läti folklooriansambel Vilkači esineb Maarjamäe lossi pargis koos Eesti lätleaste ansambliga Reevele. Foto: Gatis Indrēvics

Saldējums’i ka

Kultuuripäevade üks osa on muidugi võimalus osa saada Läti toidust, mida pakub Läti vabaõhumuuseumi kohvik. „Päris Läti leib, Läti õlu ja saldējums. Meil on väga tore mees, kes teeb kodukana munadest ise jäätist, me tundsime, et kui on Läti kultuuri päevad, siis peab saldējums olema,“ tutvustab Šmideberga. Kultuuripäevad algavad aga Läti 100 filmiprogrammi raames mullu valminud filmiga „Vanaisa, kes on arvutist ohtlikum“. See film on Lätis püstitanud perefilmide külastusrekordi.

Festivali keskmes on siiski folkloor ja kombed: koorilaul, tantsurühmad, rahvalik käsitöö, folklooriansamblid. Muide, folklooriansamblitest osa mängib nn postfolki, sellist, kus vanadele lugudele on antud tänapäevane vorm, nagu on Eestis Trad.Attack! ja paljud Viljandi folgi esinejad, ütleb Šmideberga.

Kultuuripeo teisel päeval Meistrite hoovis on avatud Läti vabaõhumuuseumi meistrite töötoad ja Läti maiuspalade laat ning esinevad ka Läti ansamblid.

Läti päevadel saab mekkida ka lõunanaabrite leiba. Foto: Maija Pohodņeva

-----------------------------------------------------------------------------------

Tule ja tutvu oma naabritega!

Läti kultuuripäevade kava

Laupäeval Maarjamäe lossi pargis (Pirita tee 56)
Kell 11 Läti käsitöö, disaini ja maiuspalade laat, osalevad Läti etnograafilise vabaõhumuuseumi meistrid, disainipood M50, leivameister Ilze Briede, Valmiermuiža õlle tootjad jt.
Kell 11.30 Läti 100. aastapäeva filmi „Vanaisa, kes on arvutist ohtlikum“ esilinastus Eestis.
Kell 13 töötoad: metallist ehete sepistamine, korvide punumine, merevaigust ehete valmistamine, keraamika, puulusikate vestmine, jaanipäeva juustu tegemine, pärgade punumine, klaasikoda.
Kell 14 pidulik peo avamine, Tallinna läti rahvuskooli Taurenis õpilaste näituse avamine ja esinemine.
Kell 14.30 folklooriansamblite kontsert, esinevad Vilkači (Läti), Reevele (Eesti), Garataka (Läti) ja Mauriņš (Läti).
Kell 17 tantsukontsert, esinevad Baltābele (Läti), Aurora (Soome) ja Leigarid (Eesti).
Kell 18 kooride kontsert, esinevad Ziemeļmeita (Soome), Ziemeļu Balsis (Eesti) ja TTÜ kammerkoor (Eesti).
Kell 19.30 jaanipäeva tähistamine.
Kell 20 postfolkloorigrupi Imanta Dimanta (Läti) kontsert.
Kell 21 traditsiooniliste tantsude tantsimine.

Pühapäeval Meistrite hoovis (Vene 6)
Kella 12–17 Läti käsitöö, disaini ja maiuspalade laat, kontsert.
Üritusele pääseb tasuta (v.a muuseumi alalised ekspositsioonid ja näitused).