Linnahall 2016. aasta detsembris Foto: Jörgen Norkroos
Seisukoht
7. juuni 2018, 14:59

Linnahall – kas uus suur eesmärk?

Samal ajal kui riik tõmbab paljudes valdkondades rihma vaikselt koomale, näiteks sulgedes piirkondlikes haiglates sünnitusosakondi, on võimumeeste peas tekkinud nii mõnigi grandioosne idee.

Üks on Tallinna linnahallist kontserdimaja-konverentsikeskuse tegemine, teine Lasnamäele uue suurhaigla – Tallinna haigla loomine, kolmas Paljassaare nn kasiinosaare rajamine.

Neist linnahalli kordategemisest on räägitud aastaid, kuid tundub, et märgiline oli just see nädal, kui riigikogu kultuurikomisjonis said riigi, linna, Estonia ja ERSO esindajad kokku ning olid justkui ühel meelel. Kas see tähendab, et linnahall tehaksegi tõesti korda, on esialgu siiski segane. Ühtki otsust pole ju veel vastu võetud.

Praegune trööstitu linnahall on vaieldamatult nii linna kui ka riigi häbiplekk. Kuidas on võimalik, et Eesti pealinna vaat et keskses kohas seisab selline tondiloss? Teisalt on hea, et mereäärses väärtuslikus paigas asuvat hoonet pole võimud kergekäeliselt ärimeeste kätte parseldatud. On avalikkuse huvides, et linnahall oleks kontserdimaja, selle asemel et sinna tuleks näiteks ärihoone või kaubanduskeskus.

1996. aastal otsustas riigikogu kolme tähtsa kultuuriobjekti rajamise. Nüüdseks ongi muusikaakadeemia, Kumu ja ERM valmis. On hinnatud, et linnahalli renoveerimine ja uuendamine läheks maksma 200 miljonit eurot ehk poole rohkem kui ERM-i ehitamine. Suur küsimus ongi nüüd: kas linnahallist saab järgmine n-ö suur kultuuriobjekt? Aga samavõrra paslik on mõelda: mille arvelt tuleks suurhoone korda teha?