LinnahallFoto: Alar Truu
Eesti uudised
5. juuni 2018, 13:08

Minister: linnahallist võiks saada kodu rahvusooperile ja ERSO-le (17)

Kultuuriminister Indrek Saar osaleb täna, 5. juunil kell 14.00 algaval Riigikogu kultuurikomisjoni istungil. Kõne alla võetakse Rahvusooperile Estonia ja Eesti Riiklikule Sümfooniaorkestrile (ERSO) sobiva keskkonna loomine Tallinna Linnahalli.

Rahvusooper ja ERSO on uute ruumide vajadusest kõnelenud aastaid. Enne linnahalli on kaalutud ka mitmeid muid võimalusi.

„Tallinna Linnahall peaks tulevikus olema igal juhul mitmeotstarbeline hoone, kuhu mahuksid nii kultuur kui ka sinna planeeritav konverentsikeskus. Põhjalik analüüs peab näitama, kas maja on piisavalt suur, et seal saaksid külg külje kõrval eksisteerida rahvusooper, ERSO ja konverentsikeskus. See oleks praeguse teadmise juures ideaal, mis eeldab kõigi osaliste head koostööd. Kultuuriministeerium on selleks valmis,“ kinnitas kultuuriminister Indrek Saar.

Majanduslikku analüüsi, kui palju kogu ettevõtmine võiks maksma minna, ei ole veel tehtud. Tallinna Linnahall kuulub ka muinsuskaitse alla, mis seab hoone kordategemisele eritingimusi.

„Väärtuslik objekt säilib kõige paremini siis, kui seda aktiivselt kasutatakse. Püsiva kultuurifunktsiooni lisamine rahvusooperi ja ERSO näol annaks tulevasele keskusele kindla konkurentsieelise ning lahendaks aastaid kuuma kartulina veeretatud küsimuse uuest ooperimajast ning ERSOle vajalike töötingimuste loomisest,“ lisas Saar.

Kultuurikomisjoni istungile on lisaks kultuuriministrile kutsutud ka ministeeriumi asekantsler Hillar Sein, Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie, Rahvusooperi Estonia direktor Aivar Mäe, Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõrvalt ning Tallinna Linnahalli juhatuse liige Kaija Jäppinen.

Mullu kirjutas Õhtuleht, et Tallinna Linnahalli rekonstrueerimise projekt näeb ette moodsat konverentsikeskust, tipptasemel kontserdisaali ja mereäärset äripinda. Rekonstrueerimine maksab esialgsetel hinnangutel 80–100 miljonit eurot, see jaguneb laias laastus pooleks riigi ja Tallinna vahel. Projektiga tehti algust juba mõned aastad tagasi, paraku on asi venima jäänud.