Aivar MäeFoto: Alar Truu
Inimesed
5. juuni 2018, 14:37

Aivar Mäe: teatris on nii vaimne kui füüsiline koormus väga suur (3)

Tänavuse teatritevahelise spartakiaadi võitis võistluse korraldanud Rakvere teater. Teise koha sai Ugala ning kolmanda koha Teoteater.

2017. aastal korraldas Eesti teatrite suvemänge rahvusooper Estonia. "Ettevalmistused uueks spartakiaadist algasid tegelikult kohe peale eelmise lõppemist, sest lisaks huvitavate alade väljamõtlemiseks ja logistika paika panemiseks on eelkõige vaja leida koht, kuhu oleks võimalik paigutada pea 300 teatritöötajat. Traditsiooniks on saanud, et spartakiaad leiab aset juuni esimesel pühapäeval ja esmaspäeval," räägib Estonia direktor Aivar Mäe. Alates 1991. aastast saab võitja endale rändkarika, kuhu graveeritakse mängude toimumisaasta ning võitja teatri nimi.

Teatritevahelise spartakiaadi rändkarikas Foto: Erakogu

Kuigi teatriinimeste jaoks on tegemist ühe olulise sündmusega, mida peeti tänavu juba 49. korda, on eestlase teadmised spartakiaadi osas üsna napid. "2017. aastal, kui meie korraldasime suvemänge, avas spartakiaadi Eesti olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa suure kahuripauguga. Kohtunikeks olid eesti sporditipud nagu Aleksander Tammert, Maret Ani ja paljud teised.

Kahepäevasesse tihedasse programmi oli pikitud hulgaliselt vaimukate nimedega alasid. Papa Carlo nimelise puidumeeste võistluse tulemusel valmisid kaunid erinäolised puitpingid, mis kingiti teatriliidu Koolimäe loomemajale. Kavas oli lavatehniline võistlus „Sõlmi juustest lahti pael”, bussijuhtide jõukatsumine „Öösel läks kumm katki”, pokker „Ka rikkad nutavad”, Vello Pähna nimeline võistlus „Partituuriheide”, naisekandmise võistlus „Ära viska mind ära”, teatrimeeskondade teatevõistlus „Trupipidu”, golf „Putta mutta“ ja palju muud.

Loomulikult ei puudunud kavast mõõduvõtud traditsioonilistel spordialadel, nagu korvpall, võrkpall ja lauatennis. "Juba mitmel aastal on olnud võistlusaladeks ka grillimine ja kalapüük," valgustab teatrimees ja kiidab auhinnalauda, mille eest on alati hoolitsenud teatrite toetajad ja koostööpartnerid. "Neile suur kummardus selle eest."

Estonia teatri inimesed teatritevahelisel spartakiaadil Foto: Erakogu

Traditsiooniliselt saavad kutse kõik Eesti teatrid, osalemine sõltub aga teatrite mängukavast ja nii võtavad osa tavaliselt umbes 10 kuni 15 teatrit. "Nimelt võib alles hooaja keskel selguda, et juunikuusse tuleb erinevaid üritusi või etendusi juurde, seega peab juuni alguses toimuvast spartakiaadist loobuma," lausub Mäe.

"Kindlasti on selline ühine üritus teatrirahvale vajalik, kus kord aastas kokku saadakse ja omavahel võisteldakse erinevatel aladel. Siin saavad kokku näitlejad, lauljad, lavamehed, riietajad, teatrijuhid ja teised. Meenutatakse eelmisi spartakiaade, räägitakse nii teatrist kui ka kõigest muust maailmas toimuvast."  Paljud osalejad võtavad kaasa ka lapsed, kes saavad külge teatripisiku ja ka huvi, et järgmisel aastal uuesti kaasa tulla.

Aivar Mäe hindab teatrirahva füüsilist ja vaimset tervist üsna heaks. "Sest teatris on koormus – nii vaimne kui füüsiline – väga suur. Muidu ei saakski ühtegi etendust anda. Paljudes teatrites toimuvad regulaarsed korvpallitreeningud, lisaks sellele on näiteks Estonias oma töötajatele mõeldud jõusaal ja erinevad trennid (nagu näiteks pilates). Balletitantsijad teevad majas trenni niikuinii 6 päeva nädalas," lausub direktor.

"Korvpalli ja võrkpalli võitu ihaldatakse spartakiaadil kõige rohkem ja need mängud on väga kõrge tasemega. Muidugi tuleb arvestada, et tegu on sõbraliku jõukatsumisega, aga tihtipeale kipuvad mängud minema sama pingeliseks nagu maailmameistrivõistluste finaalis. Paljudel teatritel on sellel ajal veel hooajad pooleli ja peab olema hoolikas, et ei tekiks vigastusi."