Rein TaageperaFoto: KRISTJAN TEEDEMA / Postimees
Eesti uudised
5. juuni 2018, 12:25

TAAGEPERA RIIGIKOGUS: ükski hull ei hakkaks nii väikest riiki eraldi rajama (55)

Rein Taagepera rääkis tänasel riigikogu istungil emotsionaalselt, et kui meil poleks vaja ülal hoida omaette keelele rajatud kultuuri, siis ükski hull ei hakkaks nii väikest eraldi riiki nagu Eesti üldse rajamagi.

Riigikogu riigireformi arengusuundade väljatöötamise probleemkomisjoni algatusel on tänasel täiskogu istungil arutelu teemal "Riigireform ja hea halduse põhialused". Oma ettekandega esines ka Tartu ülikooli ja California ülikooli emeriitprofessor Rein Taagepera.

Professor rääkis, et Eesti rahvas on liiga väike, et kõiki riigi funktsioone ülal hoida, mistõttu on meie riik samaaegselt liiga paks ja liiga õhuke.

"See riik on liiga paks, kuna elanike arvuga võrreldes nõuab ta suhteliselt rohkem riigiametnikke kui suuremal maal. Samas on see riik liiga õhuke, kuna ta ikkagi ei suuda katta kõiki erivajadusi. Kui meil poleks vaja ülal hoida omaette keelele rajatud kultuuri, siis ükski hull ei hakkaks nii väikest eraldi riiki rajama," märkis Taagepera. "Meil aga on selline kultuur. Ja see kultuur on nii hämmastavalt tugev, et on meil lubanud hakkama saada sellega, mis pole võimalik - nimelt riigiga, mis on samaaegselt liiga paks ja liiga õhuke, aga toimib ikkagi."

Mees seletas, et igal pool on võimalik midagi paremaks teha, kuid see, mida kõige rohkem oleks vaja muuta, on tihti kõige keerulisem muuta. Seega keskendutakse asendustegevustele.

"Kui pilt ei meeldi, siis vahetame raami. Ja imestame, kui pilt ikkagi ei meeldi," tõi Taagepera näite.

Mehe sõnul ei vajagi Eesti enam nii suuri reforme kui 25 aastat tagasi, sest põhilised asjad oleme me selle ajaga juba enam-vähem paika saanud. Muutuma peaksid hoopis inimesed.

"On vaja rahvareformi, hoiakute reformi ühiskonnas," täpsustas Taagepera.