Diner en Blanc 2018Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
4. juuni 2018, 11:32

GALERII | Pariisis toimus maailma glamuurseim gurmeepiknik

Pariisis toimus pühapäeval maailma ekstravagantseim piknik, milleks kõik osalejad üleni valgesse riietusid ning otse kultuuri tippsaavutuse, ehk Les Invalides monumendi juures luksuslikku einet nautisid.

Korraldajate andmetel osales kolmekümnendat korda toimunud piknikul, mis kannab nime „Diner en Blanc“ (õhtusöök valges), umbes 20 000 inimest. Rahva eest hoiti toimumiskohta salajas kuni viimase minutini ning see teatati tekstisõnumite teel.

Seejärel kogunes rahvas rohelisele murule, endaga kaasa võeti muidugi väikesed lauakesed, valged laudlinad ning toidukorvid. Kuigi šampanja ja veinid olid piknikul lubatud, oli keelatud tarbida kanget alkoholi ning õlut. Muidugi pidid kõik osalejad ise enda järelt ära koristama.  

Traditsioon sellisel viisil suurt piknikupidu pidada sai alguse 1988. aastal, kui Francoise Pasquier koos sõpradega seda korraldama hakkas, et viia kokku pereliikmeid ja sõpru, kes polnud ammu kohtunud. Nii saigi üritusest pikemaajalisem suvealguse tähistamise traditsioon.

Varasemalt on piknikud toimunud Champs-Élysées' avenüül, Louvre’i lossi ja Eiffeli torni juures. Eelmisel aastal osales „Diner en Blanc“ õhtusöökidel 110 000 inimest 28 riigist.

Samasugust üritust on mõne aasta eest üritatud korraldada ka Eestis. „Picnic le Blanc“ nime kandnud ürituse raames taheti inimesed koguda salajasse ja kaunisse kohta, kuhu pidi kohale ilmuma muidugi valgetes riietes, kaasas valged nõud, lauakaunistused ja enda õhtusöök.

Pileti hind oli aga ürituse kohta, kus osaleja peab ise endale peo korraldama, üpris kirves: kahele inimesele 60 eurot, VIP-pileti ees oleks pidanud tasuma aga 100 eurot. Kuna eestlane aga üritusel, kus ise peab söögi tegema, nõud kohale tooma ja pärast enda järelt veel ära koristama, sellist summat välja polnud nõus käima, jäeti üritus ära.