Foto: Kairi Parson
Inimesed
2. juuni 2018, 22:54

Õhus oli kaasaegset Võromaa-pavvõrit!

GALERII | Tuhanded võrokesed juubeldasid Umal Pidol (19)

Võru Kubija lauluväljakul toimus täna võrokeelne laulu- ja rahvapidu Uma Pido, mis tõi laulukaare alla rekordilise 3800 lauljat.

„Oleme õnnelikud hingeläinud peo üle, mis näitas võro kultuuri elujõulisust, Tore, et Kubija lauluväljakul oli nii palju kokkuhoidvat rahvast, kes peavad oma kodukanti tähtsaks,“ rääkis peo projektijuht Merike Tigas korraldajate nimel.

Tänavuaastane Uma Pido oli tulevikku vaatav ning lõi silla vanemade-vanaisade põlvkonna ja nooremate põlvede vahel. Peo toimkond ja esinejad olid täis kaasaegset Võromaa-pavvõrit: laulupeotule süütas slackliner (võro keeles kablakargaja), kes laskus mitmehäälse meestelaulu saatel laululava katuselt ning noor helilooja Vootele Ruusmaa musitseeris sämpleid kasutades lauluväljakul kulgeval vanal hobusereel.

Tänavu möödus kümme aastat Uma Pido traditsiooni algusest, seega oli põhjust katta Võromaale omane rikkalik peolaud. 18 meetri pikkust lauda ehtisid esinejate toodud sadakond kooki, karaskit ja kringlit, mida kõik simmani ajal ühiselt maitsta said.

Kuna tegemist oli juubelipeoga, usaldasid korraldajad repertuaarivaliku rahvale. Peo laulukava koosnes parimatest avalikul internetihääletusel valitud võrokeelsetest koorilauluhittidest.

Uma Pido lavastaja Helena Kesoneni sõnul oli tänavune pidu kirev ja mitmekihiline “nigu Võromaa vanaimä egäpäävätse’ rõiva’“ ja see näitas võro kultuuri nooruslikku kui rahvalikumat nägu.

Uma Pido tantsunumbreid vedas Võru Gümnaasiumi rahvatantsurühm Hopser. Soovist rõhutada Eesti vabariigi sajandat sünnipäeva kandsid nad möödunud aastasaja Võrumaa moehitte. “Tantsijad lõid lavale Võrumaa maastiku heinarullide, noorte puude ja puidust lattidega. Selgub, et noored oskavad rõuku teha, sest enamus on maalt ja maatööd teinud ning lisaks oskavad nad kenasti võru keelt. Oleme uhked, et gümnaasiumiõpilastele ei ole Vana-Võromaa kultuur ja kodukandi keel võõrad,” ütles Helena Kesonen.

Lauljaid saatsid Võro Muusikakooli orkester ja ansambel Jaan Randvere juhtimisel ning solistidena astusid üles Mari Kalkun, Vootele Ruusmaa, Tauri-Viljar Vahesaar, folklooripunt Ütsiotsõ ja teised. Peo lõpetas simman legendaarse võrukeste ansambliga Ummamuudu.

Peopäevale andis avalöögi Uma Pido laat, kus kaubeldi uma ja hää Võromaa kraamiga. Seal toimusid erinevad õpitoad ning laadalaval astusid üles Värska ja Vastseliina muusikakooli pillilapsed, Mooste Rahvamuusikakooli pillilapsed ja pilliklubi, Võru muusikakooli lõõtsalapsed, Rõuge Unistuste Kitarri Orkester ja Nedsaja Küla Bänd.

Võrukeelset rahva- ja laulupidu peetakse alates 2008. aastast. Pidu käib külakorda kahe VanaVõromaa suurema keskuse vahel. Esimene pidu peeti Võrus Kubija lauluväljakul, teine pidu oli aastal 2010 Põlvas Intsikurmus, kolmas pidu 2013. aastal jälle Võrus Kubijal, neljas 2016. aastal Põlvas ning tänavu jõudis pidu taas Võrru.