Putukahotellid riputatakse puude otsa erinevatesse Tallinna parkidesse, et muuta pealinn rohelisemaksFoto: Viktor Burkivski
Inimesed
2. juuni 2018, 05:52

PILDID JA VIDEO | Abilinnapea Züleyxa Izmailova õnnistas sisse Tallinna esimesed putukahotellid (89)

Tallinna laste turvakeskus koos Reet Härmatiga ning Tallinna keskkonnaameti juhtivspetsialisti Tõnu Laasi ja Eesti lepidopteroloogide seltsi juhatuse liikme Allan Seliniga otsustasid anda oma panuse keskkonna edendamiseks ning turvakeskuse lapsed valmistasid putukatele hotelle.

Putukahotelli kasutavad aiapidajad, et häid tolmeldajaid paigale meelitada, kuid see on ka kasuurepärane õppevahend, mis sobib nii kodu- kui kooliaeda. Hotell on hea võimalus putukaid uurida ja avastada.

Hotellinduse idee on tekkinud peamiselt hotellides pesitsevate mesilaste ja herilaste pärast, kuid seal võivad peatuda ajutiselt või pikemalt ning talvituda või puhata ka lepatriinud, kõrvahargid, liblikaröövikud ja mitmed teised putukad. Paljud putukad kasutavad vajalikeks asjaajamisteks inimeste loodud kohti. Seda pesaehitamiseks, ajutisteks varjeks, talvitumiseks, üksteisega kohtumiseks, päikese käes soojendamiseks ja paljudeks muudeks tegevusteks.

Putukahotell on tegelikult väike mudel sellest, mida looduslikust materjalidest – palgid, roog, savi, vill – ehitisi rajades ja piirdeid tehes on inimene putukatele enese teadmata ammu pakkunud. Putukahotellide olulisusest käis lastele rääkimas Allan Selin märtsis, seejärel ehitasid poisid puutöötundides õpetaja juhendamisel valmis 70 putukahotelli ning maikuu jooksul sisustasid tüdrukud hotellid erinevate materjalidega.

Selleks, et hotelle sisustada, käisid lapsed koos sotsiaalpedagoogidega mere ääres pilliroogu ning metsade alt erinevaid puuoksi ja käbisid korjamas. Valminud putukahotellid riputatakse puude otsa erinevatesse Tallinna parkidesse, et muuta see rohelisemaks ning keskkonnasõbralikumaks. Peaasi, et hotell ei seisaks otse maapinnal, vaid veidi kõrgemal – siis ei pääse vihmapritsmed ja muu niiskus ehitist mädandama.

Putukahotellide rajamisega soovitakse tõsta linnakodanike tähelepanu putukatele ning märkama rohkem loodust enda ümber. Putukahotelle tuli vastu võtma ka Tallinna abilinnapea Züleyxa Izmailova.

Vaata pilte ja videot!