Aasta meelelahutaja 2018 Märt AvandiFoto: Teet Malsroos
Inimesed
1. juuni 2018, 01:39

AASTA MEELELAHUTAJA 2018 | Märt Avandi: ma ei sea mitte ühtegi tööd oma lastest ettepoole (11)

31. mail toimus Salme kultuurikeskuses burleskihõnguline Kroonika meelelahutusauhindade gala. „Auhinna saamine on väga tore ja rõõmustav. Olen varemgi öelnud, et auhinna saamist ei tasu üleanalüüsida. Kui keegi on arvanud, et sa oled seda väärt, siis lihtsalt rõõmusta selle üle, ja nii ma teengi!“ ütleb Märt Avandi, kes sai Kroonika meelelahutusauhindade jagamisel kõige magusama auhinna ehk aasta meelelahutaja kuldmuna.

Endla teatri näitleja ning telesaadete „Su nägu kõlab tuttavalt" ja „Suure tähe väike täht" saatejuht tuletas auhinda vastu võttes meelde, et juuni alguses toimub heategevuslik Pardiralli, millega kogutakse raha raskelt haigetele lastele.

Märt Avandi on Eesti vähihaigete laste vanemate liidu kõneisik.Kas selline tugev missioonitunne saadab Avandit ka näitlejatöös? „See oleneb väga palju muidugi lavastusest, lavastajast, kaasnäitlejatest ja materjalist. Kui aga rääkida Pardirallist, siis jääb näitlemine selgelt tagaplaanile," tunnistab Märt. „Mis ei tähenda, et ma näitlejana oleksin ükskõikne selle suhtes, mida teen. Aga mul ei ole aega selle peale nii palju mõelda.

"Möödunud telehooaega meenutades peab Avandi kõige olulisemaks „Su nägu kõlab tuttavalt" finaalsaadet, mis oli eetris detsembri alguses. „Kui on nii armastatud meelelahutussaate finaal, mis on pealegi otse-eetris, siis see nõuab saatejuhilt väga palju detailset ettevalmistust, keskendumist ja eeltööd," lausub Avandi. Kuidas on aasta meelelahutaja tiitli pälvinud 37aastasel näitlejal õnnestunud kõigi tele- ja teatriprojektide kõrvalt olla pere jaoks olemas?

Aasta meelelahutaja 2018 Märt Avandi Foto: Teet Malsroos

„Siinkohal pean tänama oma armsat naist Liisut (Märt Avandi abikaasa Liis-Katrin Avandi – toim). „Mis puudutab pere- ja tööelu jaotamist, siis ei ole see nii hull kui mõned aastad tagasi," räägib Avandi. „Kui mul ei oleks nii arusaajat naist, oleks palju keerulisem. Mis aga peamine – ma ei sea mitte ühtegi tööd oma lastest ettepoole."Märdi jaoks on lähedaste toetus äärmiselt oluline.

„Peamine nõuandja on minu abikaasa – tema sõna ja arvamus on mulle vajalik," lausub Avandi. „Mul on ka tuttavaid ja sõpru, kelle arvamus mulle korda läheb, aga mis puudutab minu tööd, siis kõige olulisem on mulle minu abikaasa Liisu arvamus. See on ajaga lihtsalt nii kujunenud."Näitleja räägib, et aasta-aastalt on süvenenud enesekindluse asemel hoopis ebakindlus.

„Nooruse uljus teeb oma töö – enesekindlus on kuidagi silmaklappidega," räägib Avandi oma kogemusest. „Kui noorele näitlejale võib tunduda, et ebakindlus vanemas eas kaob, sest kujutluspildis oled siis targem ja tasakaalukam, siis paradoksaalsel kombel on vastupidi – ebakindlust tuleb juurde. Vanemaks saades tajud kõike lihtsalt paremini ja süvitsi. Oskad oma vigu adekvaatsemalt analüüsida."