"Laenatud naene"Foto: Kaader filmist
Film
31. mai 2018, 10:36

Mart Sander tegi uue versiooni Eesti esimesest mängufilmist „Laenatud naene“ (4)

"On kahtepidist suhtumist – üks on, et vana film on arhiivikaadrid ja neid ei tohi puutuda. Minu suhtumine on, et film peab olema elus kunstiliik, meelelahutus, mis kõnetab igal ajal," sõnab multitalent Mart Sander, kes tegi oma versiooni Eesti vanimast mängufilmist "Laenatud naene".

Homme näidatakse Neitsitorni lektooriumis terve päeva kino – vanu, häid ja ununenudki Eesti filme. Nende hulgas tutvustab Mart Sander Eesti esimest mängufilmi, komöödiat "Laenatud naene". Aastal 2017 tõi Mart Sander välja filmi omalt poolt helindatud, vahetekstidega varustatud, koloreeritud ja korrigeeritud kiirusega versiooni, mis kestab 22 minutit.

 

"Laenatud naene" on tõenäoliselt 1913. aastal Tallinnas filmitud 12-minutiline mängufilm (komöödia). See on vanim teadaolev Eesti mängufilm. Varem peeti vanimaks Eesti mängufilmiks Johannes Pääsukese filmi "Karujaht Pärnumaal".

Mart kirjutas filmile originaalmuusika, mille salvestas Bel-Etage'i kontsertorkester. Kuigi Mart ütleb, et mõnede arvates ei tohiks vanu arhiivikaadreid puutuda, on film tema sõnul elus kunstiliik. "Seepärast taastasin filmi selliseks, nagu vaataja seda algselt, 105 aastat tagasi kinos nägi: rõõmsa muusikaga, õiges kiiruses, vahetekstidega, sageli ka koloreeritult vastavalt stseeni olemusele," ütleb ta. "Nii sai "Laenatud naesest" mitte hall arhiivimaterjal, vaid täiesti haarav, lõbus komöödia, mis on ühel pulgal näiteks tolle aja parimate Max Linderi komöödiafilmidega."

"Laenatud naene" Foto: Kaader filmist

Režissööri nime pole teada, näitlejate seas on Paul Pinna (peategelase onu) ja Alfred Sällik (teener). "Laenatud naest" filmiti Tallinnas Riia levikontori omaniku Mintuse tellimusel, välisvaadetelt on äratuntavad Pikk tänav ja Paks Margareeta, Patkuli vaateplatvorm koos trepiga ning Snelli tiik.

Film põhineb samanimelisel näitemängul, mille 1908. aastal tõlkis eesti keelde Mihkel Aitsam. Selles küsib vennapoeg rikkalt onult raha oma olematu perekonna toetuseks. Kui onu külla sõidab, laenab vennapoeg endale naise ja lapsed, kuid ootamatult armuvad tema "naine" ja onu.

"Laenatud naene" Foto: Kaader filmist

Mart ütleb, et palju on diskuteeritud ka näitlejate üle. "Mina pakkusin kohe, kui seda Venemaal avastatud filmi esmakordselt nägin, välja, et naispeaosas on selgelt äratuntavate Paul Pinna ja Agu Sälliku kõrval Betty Jõggis-Kuuskman (hilisem Kuuskemaa). Sellele vaieldi palju vastu," räägib Mart. "Kuid hiljuti USAs leidsin kuuekümnendatel ilmunud välis-Eesti kultuuriajakirjast artikli Eesti kino algaastatest ja selle artikli anonüümne autor – keegi, kes on sõjaeelses Eestis kindlasti tegutsenud filmimaailmas – kinnitab samuti kahtluseta, et naispeaosas on Betty Kuuskemaa."

Eesti Filmi Instituut: tegu on orbfilmiga, milles Mart Sander on teinud oma versiooni

"Linastatava filmi puhul on tegemist Mart Sanderi enda loodud versiooniga, mis on filmi originaalversioonile toetudes tehtud. Ta on oma äranägemise järgi loonud muusika, vahetekstid, ning korrigeerinud kiirust ilma eesti filmipärandi asjatundjatega konsulteerimata," ütleb Õhtulehele filmipärandi osakonna juht Rain Põdra. "Samuti pole tema filmi taastanud, vaid film on digiteeritud ja puhastatud Gosfilmofondis. Kuna filmiõiguste omanik pole teada, siis on tegu orbteosega, millest Mart Sander on oma esteetilisest nägemusest lähtuvalt teinud oma versiooni, mida ei saa kuidagi nimetada eesti vanimaks mängufilmiks. Tegu on Mart Sanderi versiooniga Eesti vanimast mängufilmist. Samuti ei ole Mart Sanderi versioon tehtud Eesti Filmi Instituudi heakskiidul."