Asia ArgentoFoto: AFP/Scanpix
Inimesed
21. mai 2018, 16:50

Asia Argento Cannes'i lõputseremoonial: "Harvey Weinstein vägistas mind siinsamas!" (22)

Itaalia näitleja ja režissöör Asia Argento kasutas Cannes'i lõputseremoonial oma lavaaega selleks, et süüdistada filmitööstust Harvey Weinsteini kuritegude varjamises.

Argento andis koos režissöör Ava DuVernayga üle parima naisnäitleja preemia. Kuid tema pöördumine filmirahva poole oli karmis toonis.

"1997. aastal vägistas Harvey Weinstein mind siinsamas Cannes'is," vahendab The Independent näitlejanna sõnu.

"Olin 21aastane. See festival oli Weinsteini jahimaa. Ma tahan midagi ennustada. Harvey Weinsteini ei võeta siin enam eales avasüli vastu. Ta jääb elama häbisse, tõrjutuna filmikogukonnast, kes teda hoidis ja tema kuritegusid varjas."

Kuid Argento ei piirdunud Weinsteini esiletõstmisega. 

"Isegi täna õhtul istub siin teie seas neid, kellel tuleb veel vastust selle eest, kuidas nad on end naistega ülal pidanud, käitumise eest, mis ei kuulu ei sellesse valdkonda ega töökohale," ütles näitlejanna. "Te ise teate, kes te olete. Aga mis veelgi tähtsam: meie teame, kes te olete. Ja me ei luba teil enam terve nahaga pääseda!"

"Ma kartsin teda, ta oli nii suur ..."

Mullu sügisel oli Argento kirjeldanud New Yorkerile, kuidas Weinstein ta 1997. aastal Prantsuse Rivieral Miramaxi stuudio peole kutsus. Ent pidu polnudki. Asia oli Weinsteiniga tema sviidis kahekesi.

Boss kiitis esmalt Asia tööd, kuid õige pea oli ta ümber riietunud hommikumantlisse. Käes hoidis Weinstein ihupiimapudelit. „Ta palus mul massaaži teha.“ Nooruke näitlejatar nõustus vastumeelselt – oli ju Weinstein tema uue filmi levitaja. Ent produtsent kiskus tema seeliku üles, sundis jalad harki ja hakkas talle suuseksi tegema. 

Asia käskis Weinsteinil lõpetada, kuid mees ei teinud teda kuulmagi. „Ma kartsin teda, ta oli nii suur,“ tunnistas Argento. Ühel hetkel ta alistus ning teeskles naudingut, et kallaletung lõpeks. „See oli haige! Suur paks mees tahab su hargivahet süüa...“

Argento tunnistas, et oli järgnenud viie aasta jooksul Weinsteiniga mitu korda ka vabast tahtest vahekorras, mis oli tema sõnul siiski ühepoolne ja onanistlik. Ta oli veendunud, et produtsent hävitaks tema karjääri, kui ta keeldub. Aastaid hiljem, kui Argentost oli saanud üleväsinud üksikema, pakkus Weinstein raha lapsehoidja palkamiseks. Argento tundnud tänuvõlga ja taas kohustust Weinsteini ligitikkumisele alistuda.