Laura-Liis MoritzFoto: Erakogu
Blogid
21. mai 2018, 14:55

BLOGIAUHINNAD | Blogija Laura-Liis Moritz: Eestis on puudus blogi kirjutavatest meestest (1)

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele registreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi.

Nimi, vanus, amet: Laura-Liis Moritz, 18-aastane, hetkel töötan klienditeenindajana, kuid varsti olen (loodetavasti) tudeng

Bloginimi ja -aadress: Laura igal pool ja mitte kuskil, https://laura-liismadagaskaril.weebly.com

Lugejate arv päevas: Nädalas umbes 600-800, oleneb palju blogin

Kui kaua oled bloginud: umbes 1,5 aastat

Kandideerimise kategooria: Elu välismaal

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Kuna ma pole väga kreatiivne, vaid pigem otsekohene, siis mõtlesingi välja Laura-Liis Madagaskaril. Nüüd vahetasin blogi nime "Laura igal pool ja mitte kuskil". Nime vahetasin, kuna ma ei räägi nüüd enam ainult Madagaskarist, vaid ka teistest reisidest.

Laura-Liis Moritz Foto: Erakogu

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Julgusest ei jää kohe kindlasti puudu. See on minu blogi, ma kirjutan sellest, mida ise tahan, keegi ei saa mul seda keelata. Pigem jääb ajast puudu, et kõik mõtted ära kirjutada.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Ma teen hoopis niimoodi, et ma kirjutan ette tekstifaili ja siis kopeerin blogisse. Põhiliselt teen seda sellepärast, kuna minu blogi on kakskeelne ja ma tahan, et mõlemad blogipostitused oleksid enam vähem identsed. Avaldan siis, kui aega on. Tavaliselt juhtub see pigem õhtu poole, kuna päeval käin tööl.

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Mulle ei meeldi vlogimine, kuna esiteks sa pead samal ajal kui midagi juhtub vlogima ning siis ei saa juhtunut 100% nautida. Teiseks meeldib mulle blogimine, kuna olen ikkagi veidi anonüümsem. Vlogis näeb igaüks mu nägu, võibolla isegi kodu jne. Blogis ma avalikustan ainult seda, mida tahan ja saan paremini kontrollida.

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Minu arvates mitte - neid võiks tegelikult veel olla. Eriti tunnen puudust meesblogijatest ja õpetlikest blogidest. Näiteks minule, kui turundushuvilisele pakuks huvi blogi, mis räägib parimatest turundusstrateegiatest või üldiselt ettevõtlusest. Väga palju on arvamusblogisid ja elublogisid, aga samas on näha, et paljud eestlased ei loe blogisid, ju siis pole nad sobivat leidnud.

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Kuna mina peamiselt ikka kirjutan juttu, siis meeldib mulle jutupostitusi kõige rohkem teha. Ma polegi kunagi ainult pildi-või videopostitust teinud, mul käib alati kõik koos. Jutuga saab ikka kõige paremini tegevust ja tundeid seletada.

Laura-Liis Moritz Foto: Erakogu

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Ma arvan, et ma isegi ei suudaks head postitust teha, kui mulle midagi ei meeldi. Arvan aga, et igas asjas leiab midagi positiivset ja kui koostööpartneri jaoks on seda minu postituses liiga vähe, siis ei ole see minu probleem. Ma kirjutan blogi pigem iseenda jaoks ja ei kavatse kunagi eriti suurt kasumit sellega teenida.

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Kuna ma pole veel nii tuntud, siis negatiivseid kommentaare ei ole väga saanud. Ainukesena võin võibolla välja tuua, et mu sõbranna ütles mulle, et mu eesti keel blogis on väga nummi. Positiivseid kommentaare ja vastukaja saan lugemiste arvust ning sellest, et mu postitusi laigitakse. Silma paistis üks kommentaar: lugeja nõustus sajaprotsendiliselt minu arvamusega.

Isegi kui ma saaks negatiivseid kommentaare, siis see oleneb alati sellest, kas see on mõistlik või mõttetu kommentaar, olenevalt sellest võtan selle ka arvesse.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Kuna kirjutan peamiselt reisidest ja mitte väga oma isiklikust elust, siis ei pea ma tihti otsustama, kas midagi on liiga isiklik. Kuna see on minu jaoks kui päevik, ei karda  ma ka oma tunnetest kirjutada. 

Peamiselt kirjutan siiski reisidest.

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

Õnneks ei ole mu esimene blogipostitus kõige hullem, pigem informatiivne. Nii et pole hullu midagi! Vaadata saab siit: https://laura-liismadagaskaril.weebly.com/blogipostitused/archives/08-2016

Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad aadressil eba.marimell.eu anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.