AIDSiohvrite mälestuspäev Tags: AIDSiohvrite mälestuspäevFoto: Stanislav Moshkov
Uudised
21. mai 2018, 09:00

GALERII | Aidsiohvrite mälestuspäeval meenutati epideemia tõttu elu kaotanuid (2)

Rahvusvahelisel AIDSiohvrite mälestuspäeval koguneti Tallinnas, Narvas, ja Jõhvis loosungi all „HIV-positiivsus pole häbiasi!“.

Eesti HIV-positiivsete võrgustik ja partnerid ühinesid organisatsioonidega kõikjal maailmas, et meenutada inimesi, kes selle epideemia tõttu on elu kaotanud.

Tänavuse mälestuspäeva peamised eesmärgid on HIViga/AIDSiga elavate inimeste, nende sõprade ja sugulaste toetamine, üldsuse ja valitsuse tähelepanu juhtimine HIVi teadvustamisega seonduvatele probleemidele ning ühiskonnas valdava häbimärgistamise vastu sõna võtmine.

30 aastat esimesest HIVi-diagnoosist Eestis

Kogu epideemia vältel on HIV-nakkus tuvastatud 78 miljonil inimesel. Pooled neist on nüüdseks surnud AIDSi. Kui kolme kümnendi eest, 1988. aastal diagnoositi Eestis esmakordselt HIV-nakkus, ei osanud veel keegi ennustada, kui valdavaks kujuneb see epideemia ja millised saavad olema selle tagajärjed.

Tänaseks päevaks on HIVist saanud krooniline haigus, mille kulgu ja sümptomeid on võimalik ohjeldada, kuid paljude HIV-positiivsete jaoks tähendab see ikka veel igapäevast võitlust elu ja surma pärast, sobiva ravi ja hoolduse, piisava toiduvaliku, elukoha ja sissetuleku eest ning laialt levinud häbimärgistamise, diskrimineerimise ja vägivalla vastu.