Foto: Reklaamplakat
Eesti uudised
18. mai 2018, 16:58

Lastekaitse ja tööinspektsioon muretsevad: kuidas saab kuueaastane Oliver olla suvetuuri õhtujuht? (70)

Tööinspektsioon uurib, kuidas saab kuueaastane poiss olla õhtujuht Peeter Kaljuste korraldatavas suvetuuris. 

"Väikestest hiiglastest" tuntud Oliver esineb koos Erich Kriegeri, Boris Lehtlaane, Are Jaama ja ansamblitega Eesti Mees, Sunlight ja Respekt neljapäevasel suvetuuril "Eesti pidu omas mullis". 

Reklaamplakatid, mis viitavad Oliverile kui õhtujuhile, on pannud muretsema Eesti lastekaitse liidu.

Liit pöördus tööinspektsiooni poole informatsiooniga, et 6aastast last plaanitakse kasutada „õhtujuhina“ suurüritusel.
 
"Alla 7aastaste laste töötamist pole seadusandja töölepingu seadusega ette näinud. Kergete tööde tegemine kultuuri, kunsti, spordi või reklaami valdkonnas on lubatud alates 7. eluaastast," selgitab tööinspektsiooni kommunikatsioonijuht Kristel Abel. 
 

"Teame, et ka nooremaid lapsi siiski rakendatakse nii etendustes, reklaamides kui ka muudel esinemistel sisuliselt muu võlaõigusliku kokkuleppe raames. Sageli sõlmitakse selline kokkulepe hoopiski lapsevanema, mitte väikse lapse endaga," lisab Abel. 

Hetkel ei ole ükski ettevõte Oliveri töötamise registrisse töötegijana sisse kandnud. Seega saab tööinspektsioon eelhinnangu andmisel lähtuda vaid ürituse kuulutusest, mis väikese Oliveri panusele tulevikus viitab.

Tööinspektsiooni esimeseks eesmärgiks on välja selgitada, millega on tegu, kas Oliveri toimetamist saab vaadelda töö tegemisena töölepingu seaduse mõistes või on tegu lühiajalise esinemisega, mis toimub mõne muu võlaõigusliku kokkuleppe raames.  "Alustame meile teatavaks saanud asjaolude uurimist, et selgitada välja kas ja millistel tingimustel on lapse esinemine suvel kavandatud, kas selleks on olemas lapsevanema nõusolek, kas lapsevanem on hinnanud, mida sellisel tuuril osalemine lapsele kaasa võib tuua ning kuidas hindab olukorda kohaliku omavalitsuse lastekaitse spetsialist," räägib Abel. 

Inspektsioon juhib  tööandjate tähelepanu, et alaealiste töölevõtmisel tuleb seaduse nõudeid eriti tähelepanelikult jälgida. Selgeks tuleb teha, millises vanuses last võib tööle võtta, milliseid ülesandeid ta suudab ja võib täita ning kui kaua ning millisel kellaajal laps töötada saab.

"Lapsevanematele paneme südamele, et valiksite väga hoolega, millist tööd oma lapsel teha lubate. Iga laps on erinev, ent siiski tuleb arvestada, et isegi kui laps tundub asjalik ja arukas, on tal vanusest tulenevalt oluliselt vähem elukogemust ning teadmisi," rõhutab Abel. 

Täpsemat infot laste töötingimuste kohta  leiab portaalis Tööelu   ja Tööinspektsiooni kodulehel.