Katri ja JuhaniFoto: Kuvatõmmis
Inimesed
18. mai 2018, 14:23

VIDEO | Plagiaadiskandaali sattunud Eesti sotsiaalmeediastaarid: hiinlased kopeerivad kõike (12)

Sel nädalal lahvatas sotsiaalmeedias skandaal, kui Eesti rännuhinged Juhani Särglep ja Katri Palm avastasid, et hiinlased on üks-ühele kopeerinud nende reisivideot ning selle enda oma pähe üles laadinud.

Instagramis ja YouTube's kuulsad Juhani ja Katri postitasid jaanuaris video oma reisist Maldiividele. Kolm kuud hiljem leiti Hiina sotsiaalmeediast aga hiinlanna Jessica Du tehtud reisivideo, mis oli üks-ühele sarnane Juhani ja Katri omaga - video oli filmitud samal saarel, kaadri haaval täpselt samamoodi ning kanti lausa sarnaseid riideid.

 

Sel teemal kirjutas ka väljaanne Insider, kes hiinlastega ühendust võttis. Seepeale kustutas Jessica Du video ning kadus kui vits vette.

Juhani ja Katri on nüüd avaldanud video, kus räägivad kopeerimisest. 

"Sain sõnumi, et keegi on meie videot kopeerinud. Alguses tundus, et keegi on meie video alla ja siis uuesti üles laadinud," ütleb Juhani. "Siis aga sain aru, et nad varastasid terve video."

"Kuidas saab olla, et keegi läheb samale saarele, tuleb täpselt samadele ideedele, filmib kõik samamoodi üles ja kannab isegi sarnaseid riideid?" küsib Juhani. 

"Ma poleks kunagi arvanud, et keegi meid kopeerida võiks. Hiinlased kopeerivad kõike - see on osa nende kultuurist," ütleb Katri. "Äkki nad tegid meie üle nalja?" küsib naine. 

Muide, video üles laadinud Jessica Du kirjutas Juhanile aasta tagasi Instagramis ja ütles, et mees on talle suur inspiratsioon. 

Video lõpus teevad Katri ja Juhani üleskutse: "Kopeerige meie Bali reisivideot, kui suudate."