Foto: Erlend Štaub
Film
18. mai 2018, 12:00

FOTOD | Mustanahalised näitlejannad protestisid Cannes'is rassismi vastu (25)

71. Cannes'i festival läheb ajalukku meeleavalduste poolest. Kui eelmine nädal protestisid 82 näitlejannat, lavastajat ja kineasti eesotsas tänavuse žürii juhi Cate Blanchettiga naiste diskrimineerimise vastu filmitööstuses, siis nüüd avaldasid meelt mustanahalised näitlejannad.

New York Posti teatel protestis 16 mustanahalist näitlejannat kolmapäeval Cannes'i punavaibal mitmekesisuse puudumise vastu Prantsuse filmitööstuses.

Grupeering, mida juhtis Aïssa Maïga (“Bamako”), reklaamis tema kaasosalusel valminud raamatut “Noire N’est Pas Mon Métier ("Must pole minu amet").

Foto: Erlend Štaub

"Olen näidelnud 20 aastat, aga midagi sellist pole ma kohanud," õhkas naiste ühisettevõtmisega rahule jäänud Maïga ajakirjale Variety.

Raamat kajastab eelarvamusi, mille küüsi mustanahalised prantsuse näitlejannad on langenud. Näiteks kirjeldab Nadège Beausson-Diagne, kes mängis Prantsuse kassatükis “Welcome to the Sticks,” kuidas üks režissöör oli temalt uurinud, kas ta "aafrika keelt" ikka räägib. Veel kirjeldas näitlejanna, kuidas talle öeldi, et ta ei sobi advokaati kehastama. Teisalt on teda nimetatud liiga eba-aafrikalikuks, et aafriklast kehastada. "Musta kohta oled sa väga intelligentne. Sa oleksid pidanud valge olema," kõlas üks "kompliment" kunagisel casting'ul.

Foto: Erlend Štaub