Tambet MummaFoto: Erlend Štaub
Saund
18. mai 2018, 10:52

Getter Jaani mänedžer Tambet Mumma nimevahetusest: me ei andnud alla, vaid tahtsime lihtsalt segadust vältida (7)

Mõni aeg tagasi kirjutas Kroonika, et Getter Jaani on sattunud vaidlusesse Ameerika DJ ja EDM artisti Tanner Petullaga. Põhjuseks see, et mõlemad kasutasid artistinime Getter, kuid Petulla oli selle patenteerinud. Getter Jaani mänedžer Tambet Mumma heidab valgust, kuidas asi lahenes. 

Eile avaldas Getter artistinime Getter Jaani alt uue video, mis andis mõista, et nimevaidlus sai lahenduse ning lauljatar esineb edaspidi just selle nime all. 

Tambet Mumma ütleb Õhtulehele, et peamiselt konsulteerisid nad sel teemal Soome Universal Musicu juristidega, kes tegelevad igapäevaselt muusikatööstuse õiguslike probleemidega. "Aga on tulnud ennast kurssi viia ka rahvusvahelise kaubamärgiõigusega laiemalt," ütleb ta. 

"Kaalusime erinavaid variante ja loomulikult ka seda, et ikkagi jääda artistinime Getter juurde. Meie jaoks ei olnud see algusest peale mitte õiguslik probleem, vaid soov vältida segadust, mis pidevalt tekkis nii sotsiaalmeedias kui erinevates digikeskkondades." Getter Jaani tundus lõpuks parem lahendus, kuna selle nime all Getterit peamiselt ka tuntakse. "Laualt käis läbi ka muid nimevariante, aga neid ei võtnud keegi tõsiselt."

Tambet sõnab, et alguses tundus kogu nimesaaga neile jabur, kuid kaubamärk on kaubamärk. "Kuna Tanner Petulla on kahtlematult oma oma Getteri kaubamärgi arendamisesse panustanud suuri summasid, siis oli selge, et päris niisama nad asja ei jäta," tõdeb Mumma. "Kas nad ka võitnud oleks, selles ei ole ma kindel, kuna enda nime all tegutsemist ei saa kuidagimoodi keelata. Aga selge on ka see, et kui näiteks kellegi eesnimi on Gucci, siis vaatamata sellele ta enda nime all teatud tooteid müüa ei saa."

Tambet ütleb, et nende jaoks polnud tegemist õigusliku juhtumiga ning seda rõhutas ta korduvalt ka kirjavahetuses advokaatidega. "Otsuse langetasime puhtalt soovist vältida segadust. Me ei andnud alla, nagu paljud väidavad, vaid kordan, soovisime edasist segadust vältida."

Teatavaid ebameeldivusi toob nimevahetus kaasa ka edaspidi, kuna Getter Jaani on artistinime Getter kasutanud juba eelmisest aastast. "Juba täna (eile - toim.) tekkisid mitmed tehnilised probleemid Getteri sotsiaalmeediakanalite nime muutmisel. Ka Spotify ja Vevo kanalid tuleb ümber teha või kui see ei õnnestu, siis kustutada. Õnneks on meil abiks maailma kõige rahvusvahelisema haardega Universal Music."

Petulla polnud rahul sellega, et erinevates muusikakanalites veel üks samanimeline artist figureerib, kirjutas Kroonika mõni aeg tagasi. Juhtus lausa nii, et kui Getter Jaani avaldas Spotify's loo "Something Good", läks see automaatselt teise Getteri kontole. Sama juhtus Getter Jaani uue looga "Chasing Trouble". Ka sotsiaalmeedias olid fännid segaduses, kuidas kaht Getterit omavahel eristada. 

Tanner Petulla saatis Getterile sõbraliku kirja, küsides, kas Getter võiks oma artistinimet loobuda. Jaani soovitas pöörduda oma mänedžeri Tambet Mumma poole, kes sai seepeale viis lehekülge pika ja mitte enam nii sõbralikus toonis kirja.