Video: Erlend Štaub
ÕL TV | Õhtuleht
18. mai 2018, 10:00

ÕL VIDEO CANNES'IST | Edith Sepp: kogu maailm läks Eesti peale kadedaks! (21)

Kuigi ükski Eesti film seekord Cannes'i filmifestivali põhiprogrammi ei kuulunud, suutsime seekord välja paista hoopis omapärasel moel. Kas eestlaste suurepärane organiseerimine toob Cannes'i suhtlusvõrkudesse uued tuuled?

Ehkki Eesti on esindatud Cannes'i filmifestivalil juba aastaid, on see aasta tavapärasest erilisem. Eesti Filmi Instituudi juhataja Edith Sepa sõnul on esiteks juubeliaasta puhul valminud Eesti 100. sünnipäevaks palju eriprojekte. Teiseks külastas festivali ka Eesti kultuuriminister Indrek Saar.

Saar jõudis Cannes'is külastada lugematul hulgal teiste riikide filmitelke, maailma erinevate filmistuudiote omanikke ning kohtuda veel teiste tähtsate tegijatega. "Ma ei ole ise kunagi neid kohtumisi saanud, aga ministri kohalolek aitas kõvasti kaasa," tõdes Sepp.

"Korraldasime ministri auks ühe õhtusöögi. Sinna kutsusime kõik kõige tähtsamad tegijad, kes turul liiguvad. Tegime ettepaneku ka teiste riikide ministritele," rääkis Sepp, et kutsutud oli kokku 100 inimest.

Sepa sõnul on tavaks, et iga riik korraldab oma vastuvõtu. Ent kuna seekord pidi Cannes'i tulema kohale ka minister, otsustati vastuvõtu asemel korraldada midagi teistsugust. "Ausalt öelda pole ükski riik enne selliseid õhtusööke korraldanud," ütles Sepp uhkelt.

Eksklusiivne õhtusöök andis võimaluse Eesti filmitegijatel teiste kolleegidega otse suhelda. Tavapärase püstjala-bufee asemel avanes võimalus pikemalt ühe laua taga istuda ning asju arutada. 

Sepa sõnul jäi see õhtusöök kõigile väga hästi meelde. "Minu juurde on tuldud pärast ja öeldud, et kuidas sa seda tegid ja kas me ei saaks ka järgmine aasta nii teha," on Sepp tagasiside üle rõõmus. Nii võib juhtuda, et järgmisel aastal on juba mitmed teised riigid Eesti kavalast mõttest eeskuju võtnud ning korraldanud ka ise uhke õhtusöögi.

"Väikese muudatuse toomine siia rägastikku, kus on väga keeruline välja paista, tõstab Eesti filmitegijate eneseteadvust väga kõvasti," arvas Sepp.

Põhiprogrammis juba järgmisel aastal

Maineka Cannes'i festivali põhiprogrammi filmide hulka pole Eesti linateostel viimastel aastatel asja olnud. Ent tulevikus paistavad helgemad värvid. "Kuigi on teada kuulujuttude järgi, et me kukume kogu aeg viimases etapis välja. Usun, et järgmisel aastal oleme kindlasti programmis," oli Sepp optimistlik.

Millise filmiga, ei oska Sepp veel ette näha. Tugevateks kandidaatideks peab ta aga Eesti Vabariik 100 programmis esindatud filme, aga ka baasrahastusega valminud filme. "Praegu on Eesti filmi tootmise võimekus tõusnud hüppeliselt väga kõrgeks," rääkis Sepp. "Usun, et Eesti tegijad saavad teha filme, mis siin on täiesti võrdses konkurentsis teiste riikide filmidega."

Vaata rohkem videost!