Laps kõrvaklappidegaFoto: ALDO LUUD
Inimesed
16. mai 2018, 15:22

Uus internetisensatsioon – mis nime kuuled helisalvestisel sina? (11)

Kui mõni aasta vallutas interneti kleidipilt, kus osa inimesi nägi kleiti valge-kuldsena ja teised sinise-mustana, siis nüüd on tekkinud uus küsimus – kas helisalvestisel öeldav nimi on Laurel või Yanny?

Üks produtsent avastas stuudios, et tema kuuleb, kuidas öeldakse üht, kuid teised ruumisolijad kuulevad hoopis teist.

Kuula ja otsusta ise:

Independent kirjutab, et tegelikult on mõlemad õiged vastused. Robot ütleb mõlemat ja kumba inimene kuuleb, oleneb mitmetest asjadest. Salvestisel on kaks häält teineteise peale pandud ning öeldakse mõlemat sõna. Kuna inimese aju ei ole võimeline mõlemat korraga kuulma, otsustab aju ise, kumba sa kuuled. 

Erinevus võib tekkida sellest, et hääl, mis ütleb "Laurel" on madalam, kui see, mis ütleb "Yanny". Noored inimesed kuulevad näiteks paremini kõrgemaid helisid ning kuulevadki pigem "Yanny". 

Samuti oleneb, milliseid kõlareid või kõrvaklappe kasutatakse. Kui heli kõvemaks keerata võib "Laurelit" olla lihtsam kuulda. 

Lõpuks võib olla asi ka enese mõtlemises - kui inimene kuuleb üht sõna, kuid püüab meeleheitlikult kuulda hoopis teist, võib mõistus lihtsalt vimkat visata ja siiski esimest kuulda.