Tom Wolfe 2012. aastal. Foto: AFP/Scanpix
Raamat
16. mai 2018, 15:20

Suri „Edevuse tuleriida“ autor Tom Wolfe

88 aasta vanuses on surnud USA tuntumaid nüüdisaegseid kirjanikke Tom Wolfe, kelle kuulsaim teos on satiir "Edevuse tuleriit" (1987), millest valminud Hollywoodi ekraniseeringus mängis peaosa Tom Hanks.

Tulevane mõjukas romaanikirjanik oli noorena nn new journalism'i pioneere, kes veetis oma uurimisobjektide seltsis pikalt aega. Wolfe kajastas nii USA kosmoseprogrammi algusaegu, Ameerika surfikultuuri ning 1960. aasta kontrakultuuri. 

Alati dändilik Wolfe, kes armastas kanda valget ülikonda, ei lasknud end häirida tõsiasjast, et ei sulandunud subkultuuri, millest ta parajasti oli huvitunud, näiteks LSD-d pruukivate hipide hulka. Ta uskus, et kohatu välimusega reporterile soostutakse oma eluviisi üksikasjalikumalt seletama ja põhjendama, vahendab Reuters. Kirjanik Ken Kesey ja tolle LSD-pundi vaatlustest sündis Wolfe'i tippteos "The Electric Kool-Aid Acid Test". 

Nii ajakirjanikuna kui ka romaanikirjanikuna puudutas Wolfe tihti klassi, võimu, rassi, korruptsiooni ja seksi küsimusi.

"Usun, et inimese iga eluhetke, kui ta just pole näljas või vahetus surmaohus, juhib mõnel moel mure staatuse pärast," ütles ta Wall Street Journali intervjuus. 

Uudist vanameistri lahkumisest on sotsiaalmeedias laialdaselt kommenteeritud. Leinajate seas on näiteks koomik ja režissöör Kevin Smith.