Anni ja Tomi Rahula esitlesid raamatut "Tule meie juurde"Foto: Robin Roots
Raamat
15. mai 2018, 19:23

GALERII | Anni ja Tomi Rahula esitlesid raamatut "Tule meie juurde" (3)

Täna esitlesid Anni ja Tomi Rahula Solarise keskuse Apollos oma raamatut "Tule meie juurde", mis räägib kunstviljastamisest ning nende keerulisest teekonnast lapse saamisel.

Vestlusringis osalesid naistearst Kai Haldre, raamatu autor Piret Kooli ning Tomi ja Anni. Vestlusringi juhtis Anu Välba.

Tomi Rahula sõnas, et raamat sündis eelkõige selleks, et Anni otsis emotsionaalset toetust, mida sellises protsessis vaja läheb. Ta loodab, et teised lugejad leiavad raamatust jõudu ja toetust.

Piret Kooli rääkis, et kogu raamatu valmimisel oli kõige meeldejäävam hetk, mil vahetult enne südaööd Komeedi kohvikus otsusele jõuti, et raamat ilmub. "See on suurim usaldus, mis antud. Sõna paberile panna ja sinna jätta on olnud suur töö, pea sama suur kui Rubiga."

"Eesti kontekstis on oluline samm öelda välja, et selline probleem on. Kui keegi teeb viljatusravi suunas mõne sammu, on see Eestis arengumärk. Eriti on tabu, kui viljatus on mehepoolne," sõnas dr Kai Haldre, et oma loo rääkimine mõjus Tomile ja Annile kindlasti teraapiliselt. "Psühholoogilise poole pealt pole Eestis suurt kultuurilist traditsiooni. Me häbeneme minna ka abi küsima."

Anni Rahula arvas, et paljud inimesed nõustuvad, kui ta ütleb, et tegu on kinnisideega. "Tähtis on oma elu elamise jätkamine. Mis iganes juhtub, elu on elu."

"Mulle ei tundu see julgusena, vaid normaalsena," ütles Tomi, et pole teemat kunagi tabuks pidanud. "Ma ei tunne häbi ega karda tunnistada asju, mida teinud olen. Kui mul on probleem küljes, siis nii on."

Põhjus, miks kunstviljastamisest ei teadnud selle toimumise hetkel isegi mitte lähedased, on Anni jaoks lihtne. "Ma ei tahtnud, et peaksin uuesti nende mure läbi elama. Ma ei tahtnud, et keegi minu pärast kurvastaks."

Kooli tunnistas, et nuttis mõned korrad Anniga koos. "See raamat on nii kaua valminud, sest emana tean, kui palju lapse sünd sinu elu muudab. Kuna muutus on totaalne, soovisin, et suudaksite enne suurema valu seljataha jätta, kui raamat ilmub. Teekond oli raske, aga väga eluline. Mulle tundus, et Anni tegi kohati asjad roosamaks kui nad tegelikult olid."

Ka Tomi kohta jätkus Piretil vaid häid sõnu. "Tomi avas ennast. Mul ei olnud hetkekski sinuga piinlik ega häbi. Samuti ei tekkinud mul tunnet, et see küll paberile ei sobi või et mingid asjad peaksid ainult teie teada jääma. Elu ongi selline, miks me ei või siis sellest nii kirjutada."