Püha Haua kirikFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
15. mai 2018, 16:55

Kristluse pühima kiriku võtmed on juba 830 aastat moslemite käes (10)

Jeruusalemm on linn, kus kohtuvad – ning paraku ka põrkuvad – kolm aabrahamliku religiooni. See on püha paik nii kristlastele, juutidele kui moslemitele ning viimase aja vägivaldsete sündmuste taustal on raske uskuda, et vahel suudavad eri usundid siiski ka harmoonias koos eksisteerida.

Püha Haua Kirik on üks olulisemaid paiku kristlikus usus. See asub kohal, kus Jeesus legendi järgi risti löödi ja hauakambrisse maeti. Kiriku võti on aga pisut üle 830 aasta sama moslemiperekonna käes olnud.

Igal aastal külastavad Püha Haua Kirikut miljonid hardameelsed kristlased, kes tahavad pühakoda külastada ja vaikselt palvetada paigas, kus Jeesus risti löödi. Kiriku valvur ja võtmehoidja Adeeb Joudeh Al Husseini räägib CBS Newsile, et sai kiriku võtme enda kätte, kui oli vaid 8aastane poisike. Nüüd on ta 52 aastat vana. Võtme pärandas talle ta isa, kes oli selle omakorda saanud oma isalt ja nõnda edasi.

Nõnda edasi aastasse 1187, mil Joudeh Al Husseini perekonnast kiriku valvurid said. Tol ajal oli Jeruusalemm moslemite võimu all. Ehkki Adeeb on kiriku võtme vardja, keerab ukse hommikul lukust lahti ja õhtul jälle kinni üks teine perekond. Samuti moslemid.

Mis tunne on kristlaste kirikut hoida? Adeeb leiab, et püha linn ei kuulu ega saagi kuuluda vaid ühele religioonile ning ei näe seega koostöös kristlastega mingit vastuolu. „See on kristlaste linn, moslemite linn ja juutide linn,“ selgitab võtmevalvur. „Elame siin koos ja palvetame rahu eest.“