Eurovisioni lauluvõistluse võitja NettaFoto: Keit Paju
Üritused
15. mai 2018, 15:36

Pakiline probleem: Eurovisioni lauluvõistlus võib sabatit rüvetada! (15)

Iisraeli valitsusametnikud on võtnud sihiks korraldada järgmise aasta Eurovision Jeruusalemmas. Poleemikat on põhjustanud linna valik, kuid lisaks asukohale tekitab tulist arutelu ka lauluvõistluse toimumise aeg, kirjutab wiwibloggs.com.

Jeruusalemma elanikkonnas domineerivad Iisraeli ortodokssed juudid, kes järgivad rangelt oma traditsioone ja usureegleid. Reede õhtust laupäeva õhtuni peetav sabat võib aga Eurovisioni korraldamise keerukaks muuta. Tavapäraselt on suurvõistluse finaal toimunud laupäeva õhtul - sabat on selleks ajaks läbi. Kuid reedeõhtune rahvuslikele žüriidele mõeldud peaproov ning laupäeva pärastlõunal peetavad lavaproovid langevad sabatiajale. 

Ultraortodoksse juudi partei Agudat Yisrael juht ning Iisraeli tervishoiuaministri asetäitja Yaakov Litzman on asunud aegsasti Eurovisioni korraldajatega läbirääkimisi pidama. Esmaspäeval kirjutas Litzman kirja Iisraeli turismi-, kommunikatsiooni ning kultuuri- ja spordiministrile, nõudes neilt, et ususeadusi ei rikutaks. 

1999. aasta Eurovisioni eel sattus Iisrael kriisi

"Palun teid praeguses varajases staadiumis, enne kui ürituse lavaletoomine ja teised üksikasjad pole veel paika pandud, kanda hoolt, et see ei rikuks sabati pühadust, ning teha kõik sabati rüvetamise ennetamiseks ..." vahendab wiwibloggs.com Litzmani sõnu. 

Veebikülje sõnul tõstatati sama probleem ka 1999. aastal, kui lauluvõistlust viimati Jeruusalemmas peeti. Toona oli Iisraelile võidu toonud kõmuline Dana International.

Õnneks on Litzman andnud korraldajatele küsimuse läbimõtlemiseks ohtralt aega. 1999. aastal tekkis ultraortodokssete juutide vastuseis planeeritud ajakavale ootamatult ning, mis veelgi tähtsam, liiga hilja. Toonase produtsendi Araleh Goldfingeri sõnul pidas Iiraeli ringhääling seda lausa üleriigiliseks kriisiks. Lahenduse tõi otsus jätta reede õhtul ja laupäeva pärastlõunal proovid ja tagavaramaterjali filmimine ära, kuid lava ettevalmistus käis samal ajal ikkagi.

Ent erinevalt 1999. aastast on tulekul kaks poolfinaali ning ligi kaks korda rohkem osalejamaid. Seega pole tõenäoline, et selline lahendus nüüdsel ajal klapiks.