Salvador Sobral Foto: NTB/Scanpix
Üritused
15. mai 2018, 14:43

Uue südame saanud Eurovisioni võitja Salvador Sobral: ma sain elus teise võimaluse

Möödunud aastal algas mulluse Eurovisioni võitja Salvador Sobrali jaoks raske aeg – mehe tervis oli väga kehv ning ta ootas mitu kuud, et talle siirdataks uus süda. Aasta lõpus sai see teoks ning Salvador räägib Wiwibloggsile, mis tunne on uue südamega elada. 

"See on imeline. Ma sain elus teise võimaluse. Paljud inimesed ei saa seda öelda. Tunnen end suurepäraselt. Ma saan joosta. Ma polnud umbes kaheksa aastat jooksnud. Saan mängida jalgpalli ja treppidest üles ronida," ütleb mees. 

"Kui oled viis kuud nelja seina vahel elanud, on väljaminek üsna imelik. Pea hakkab näiteks autoga sõites pööritama. Käisin ühel päeval toidupoes ja üritasin raha lugeda, kuid ma ei suutnud. See on imelik. Pead maailmaga uuesti kohanema."

Salvador Sobral Foto: NTB/Scanpix

Sobral tunnistas, et esiti oli tal raske muusikaga taas suhestuda. "Ma ei kirjutanud haiglas midagi. Isegi kui ma kuulasin muusikat, ei inspireerinud see mind. Mõtlesin, et muusika ei kuulu siia," räägib Salvador. "Muidugi oli see minust tugevam ja pidin muusikat kuulama, kuid ma ei teinud haiglas ise muusikat."

Salvador ütleb, et ta kannatas enne südamesiirdamist vedelikupeetuse all ning see tõstis tema diafragmat. Nüüd on ta vedelikku kaotanud, kuna on terve, ning diafragma liigub allapoole, mis teeb laulmise tema jaoks raskemaks. "Kui läksin haiglasse, oli mu hääl tippvormis. Nüüd pean seda parandama. Aga olen positiivne."

Kui Salvador mullu Eurovisioni võitis, võrdles ta oma võidukõnes popmuusikat kiirtoiduga ning see pani paljud inimesed kulmu kergitama. Mees ütleb nüüd, et tema sõnad olid ausad. "Ma ei valmistanud midagi ette. Ma ei arvanud, et võidan. Kui mu nimi välja kuulutati, mõtlesin esimese asjana: "Kurat, ma pean sealt trepist üles minema!"," räägib ta. 

Teine mõte Salvadori peas oli, et ta peab järgmisel aastal seal ju jälle olema ning kolmanda asjana käis tal peast läbi küsimus, et mida ta ütleb. "Eurovisionil kõlab muusika, mida ma ei hinda ja arvan, et sellel pole piisavalt sisu. Siis mõtlesingi, et räägin sellest, mida tunnen."

Sel aastal teatas Salvador aga, et Iisraeli lugu on kohutav. Iisrael võitis ning Salvadoril tuli Nettale üle anda võidukarikas. Intervjuu tehti enne seda ning Salvador tunnistas, et ilmselt saab Nettale karika andmine olema üsna piinlik. "Aga see on okei. Ma pean seda tegema ja naeratan seda tehes."

Salvadori sõnul on vara öelda, kas tema läbielamised teda kuidagi artistina muutnud on, kuid inimesena küll. "Olen rahumeelsem ja vihastan asjade peale vähem."